16 dilim macar salamı
175 g mantar (yıkanıp kurulandıktan sonra, sap bölümleri ince kıyılmış; baş bölümleri bütün bırakılmış)
1 çorba kaşığı taze soğan (ince doğranmış)
15 g (1 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (küp biçimi kesilmiş ve soğuk olarak saklanmış)
2 tatlı kaşığı fesleğen (iri kıyılmış)
bir tutam taze çekilmiş karabiber
8 frenk fesleğeni yaprağı (isteğe bağlı süsleme için)
Mantarların baş bölümlerini bir yağlı kâğıda yan yana yerleştirin. Bir tencereye su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirdikten sonra, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca mantarları yağlı kâğıtla birlikte buğulama kabının içine yerleştirip, tencerenin kapağını üstlerine kapatarak, 5 dakika buharda bişirin. Tencereyi ateşten alıp, mantarları bir kenarda ılık olarak saklayın.
Mantar sapları ve ince doğranmış taze soğanları küçük bir tencereye koyun. Tencereyi kısık ateşe oturtup, sebzeleri iyice yumuşayıncaya kadar (3-4dakika pişirin. Sonra ateşi açıp, suyunu yarı yarıya çekene kadar kaynatın. Ateşi kısıp, küp biçiminde kesilmiş tereyağını parça parça ekleyerek hızlı ve kuvvetlice karıştırın. Kıyılmış fesleğen, çok ince kıyılmış salamları ve karabiberi ekleyip, çok kısık ateş üstünde ılık tutun.
Bu arada fesleğen yapraklarını (isteğe bağlı) 4 düz tabağa döşeyip, üstüne ılık mantarları, şapka bölümleri alta gelecek biçimde yerleştirin. Kısık ateş üstündeki salamlı karışımı mantarların içine tepeleme doldurup, en üste küçük bir fesleğen yaprağı (isteğe bağlı) koyarak, sıcak sıcak servis yapın.
|