250 g düdük makarna
4 çorba kaşığı domates salçası
4 küçük pırasa (ayıklanıp, yıkandıktan sonra, her biri 2 cm boyunda doğranmış)
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
1/4 tatlı kaşığı biberiye
1 1/2 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1/4 tatlı kaşığı kekik
4 çorba kaşığı Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesi (taze rendelenmiş)
Bir tencereye 3 litre (13 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca düdük makarnaları koyup (tuz serpmeyin), 2 dakika haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, makarnaları bir süzgeçte süzerek, başka bir tencereye aktarın. Karıştırarak domates salçasını ekleyip, 25 cl (1 su bardağı) su ekleyerek, pırasa parçalarının yaklaşık 1/8'i, soğanlar, biberiye, limon suyu, zeytinyağının 1 çorba kaşığı, tuzun yarısı ve karabiberin yarısını ekleyerek karıştırın. Sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşe oturtun ve ara sıra karıştırarak, makarnaları bütün suyunu çekinceye kadar (yaklaşık 8 dakika) pişirin.
Bu arada kalan zeytinyağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca kalan pırasa parçaları, kalan tuz, kekik ve kalan karabiberi koyup, ara sıra karıştırarak 3 dakika pişirin. Ateşi açıp, karışımı harlı ateşte 4 dakika daha pişirin.
Her iki tencereyi de ateşten alıp, pırasalı karışımı düdük makarnalı karışımın üstüne boşaltarak, Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesini serpin ve iyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, bir kenarda 5 dakika beklettikten sonra, servis yapın.
|