Aydın Valiliği
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı ılık süt
1adet yumurta
1 çay kaşığı kuru maya
Harç için:
200 gr kıyma
1 adet soğan
2 adet biber
1 adet domates
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
Hamuru için derin hamur karma kabına kurumaya ve toz şeker alınır. Üzerine ılık süt vesıvı eklenerek karıştırılır.
Yoğurt, yumurta ile eklenir. Bu karışımın üzerine 2 su bardağı un elenir, tuz ilave edilir. Hamur ele yapışmayana değin yoğurulur.
Yoğrulan hamurun üzeri mutfak bezi ile örtülerek ılık bir yerde 30 dakika mayalanması için dinlendirilir.
Mayalanması için hamur dinlenirken, iç harç hazırlanır. Yağsız dana kıyma derin bir kaba alınır. İnce ince doğranmış olan soğan, domates, biber alınır, su ve sıvı yağ eklenerek karıştırılır.
Baharatları üzerine serpiştirilir. Dinlenen hamur el ayası içi büyüklüğünde parçalara ayrılır.
Parçalar elle açılarak, içine hazırlanan harç yerleştirilir. Odun ateşinde pişirilir. Odun ateşi yoksa 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Sıcak servis edilir.
Not: Pide memleketi Yenipazar’ın avuç büyüklüğündeki muhteşem pidesi, üzerine turunç sıkılarak yenir. Turunç bu pidenin lezzetini arttıran en önemli etken malzemedir.
|