https://karadeniz.gov.tr
Kırsal kesimlerde yiyecekler daha çok "kiler" adı verilen ve yazın dahi serin kalabilen odalarda muhafaza edilir. Kiler daha çok evin alt katında bir oda veya tek katlı evlerin "kuz" tarafında kalan odalardan biri olur.
Aileler toplanıp fırınlarda çeşitli hamur işleri yaparlar. Fırınlarda pişirmek istemeyenler ise evin uygun bir yerine yapılmış ve "Tandır" adı verilen ocakları kullanırlar. "Pıtıl" adı verilen ve yörede özellikle köylerde çok tüketilen ekmek bu tandırlarda yapılır. Ayrıca Ramazan, bayram günleri ve kandil gecelerinde bu tandırlarda yörede "sac ekmeği" olarak bilinen pişmiş yufka yapılır.
Hasat mevsiminden sonra "sarı buğday" adı verilen buğday suda iyice temizlenir, yıkanır. Daha sonra kurutularak değirmene götürülür. Değirmende yarma veya bulgur haline getirilerek kış hazırlıklarına başlanmış olur.
Kış hazırlıklarından biri de özel karışımlı hamurlar hazırlanarak bunların uygun şekilde kesilip eriştelikler ve aşlar hazırlanmasıdır. Bunlar kesildikten sonra güneşte iyice kurutulur, sonra fırınlanır ve kış mevsiminde kullanılmak üzere saklanır.
|