Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Baldırcan : Patlıcan
Bazlama Mısır, arpa ve buğday unlarından yapılan mayalı veya mayasız, yağlı veya yağsız, şekerli veya şekersiz, ince veya kalın pişirilen saz ekmeği
Borani : Ispanak, yoğurt ve yumurta ile yapılan bir çeşit yemek
Çökelek : Lor, minci, yağsız ayran tortusundan yapılan peynir
Dible : Çeşitli sebzelerle yapılan pilav
Ebe Gümeci : Mavla, ebe kömeç, ebem gümeci, develik, devetabanı, gümeç-kömeç
Efelik : Efelek, labada
Fosul : Fırınlanmış sebze ya da meyve
Gudal (Kutal) : Çırpıcı, tahtadan yapılmış çırpıcı
Halaşka : Etsiz mantı
Halbur (Kalbur) : Günlük işlerde, kum ya da ekin elemede kullanılan geniş delikli bir çeşit elek
Hele : Buğday unundan yapılan çorba
Helmelenmek lapalaşmak : Nişastalı yiyecekler pişerken koyulaşmak,
Isırgan : Ağdalak, urtica
İliştir : Bakır ya da aliminyum süzgeç
Kaldırayak : İspit, kaldırık, Trachystemon orientale
Kapuska : Beyaz lahana yemeği
Kaygana : Rendelenmiş yeşil kabak ve yumurta ile yapılan yemek
Kaypancak : Kaypak
Kaz ayağı : Falcaria vulgaris. 25-100 cm yükseklikte, iki veya çok yıllık, beyaz çiçekli ve otsu bir bitkidir. Genç sürgünleri ıspanak gibi pişirilerek veya turşu yapılarak yenir.
Kaz kanadı : Yelek-Telek (Hamur işlerinde kullanılır ve fırça görevi görür)
Kelem : Beyaz lahana
Keşkek : Dövülmüş buğday
Kevgir : Delikli kepçe
Kırçan : Kırçan, silcan-similax (liliaceae) türlerine verilen genel ad. Kışın yapraklarını döken dikenli tırmanıcı ve çalı görünümünde bitkiler. Genç sürgünleri sebze olarak kullanılır. Eş ani. Çıtırgı, Diken otu, dikenözü, dikenucu, kara silcan
Kinzi : Kişniş
Kocabaş : Gengel, silybum marianum, kırmızı pancar
Lavaş : Pide, tandır ekmeği
Lokul: Nokul, mayalı hamurdan-içerisine kuru üzüm, fındık, susam veya kıyma konularak-yapılan yağlısı, yağsızı, şekerlisi, şekersizi olan kokulu bir çeşit çörek.
Numbar : Keçi, koyun bağırsağından pirinç ya da bulgur doldurularak yapılan bir çeşit yemek
Palüze : (Pağlıze, pelvaze) 1-Muhallebi 2-Pelte
Pazı : Cicla
Sarıyağ : Tereyağı
Soldurmak: Kavurmak, öldürmek
Sirken : Chenopodium (Chenopodis ceae) 1- Yabanıl ıspanak 2- Yabanıl semizotu
Şınıvat : (Şinevat, şirevit) üzüm çiğneme teknesi
Töngel : 1 -Alıç 2- Muşmula
Uvaz : Sorbus (Rosaceae)
Yanıç : Yanuç, puf böreği, yufka içine peynir, soğan kıyma vb. konularak yapılan bir çeşit sac böreği
Zuvala : Hamur topağı, pazı
|