360 gr (1+1/2 su bardağı) şeker
1/4 su bardağı limon suyu
2 su bardağı portakal suyu
30 gr (6 yaprak) jelatin (ılık suda eritilmiş)
1 büyük portakal (dilimlenmiş)
Şeker, limon ve portakal suyunu orta boy bir tencereye koyup şekeri orta ateşte, sürekli karıştırarak eritiniz. Şurup kaynayınca, eritilmiş jelatini ve portakal likörünü ekleyip karıştırdıktan sonra, tencereyi ateşten alarak bir kenarda ılınmaya bırakınız. Jöle ılınıp tutmaya başlayınca, büyük bir kalıba 2 cm kalınlığında döküp, kalıbı buzdolabına kaldırarak soğutunuz.
Kalıbı buzdolabından çıkarıp, donmuş jölenin üstüne portakal dilimlerinin yarısını süslü biçimde diziniz. Kalan jöleyi üstüne dökünüz. Kalıbı yeniden buzdolabına kaldırıp, jöleyi 2 - 2,5 saat soğutunuz.
Kalıbı buzdolabından çıkarıp, iç kenarlarında çepeçevre bıçak gezdirerek, jöleyi gevşetiniz. Kalıbın dibini 2-3 saniye sıcak suya sokup, jölenin kalıptan tamamen ayrılmasını sağlayınız. Soğutulmuş bir tabağı kalıbın üstüne yerleştirip, kalıbı alt-üst ederek jöleyi tabağa aktarınız. Jölenizi, kalan portakal dilimleriyle süsleyerek servis ediniz.
Not: Elmasiye de denen saray jölesini, portakal ya da elma dilimleriyle süsleyerek, yemeklerden sonra tatlı olarak servis edebilirsiniz.
|