1 kg iri sardalya
2 limon (enlemesine dilimlenmiş)
1 demet maydanozun sapları
1 demet dereotunun sapları
Harcı :
6 iri soğan (ince doğranmış)
200 gr (1 su bardağı) pirinç (ayıklanıp, yıkanmış)
1 su bardağı rafine yağ
1+1/2 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 kahve kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
Genişçe bir kaba ayıklanıp, yıkanmış pirinçleri koyunuz. Pirincin üstünü kaplayabilecek kadar, ılık su ekleyiniz. Su soğuyana kadar pirinçleri içinde bekletiniz. Su soğuyunca bir süzgeçten süzüp, pirinçleri bol suda 2-3 kez yıkayarak, bir kenarda bekletiniz.
Orta boy bir tencereye rafine yağı koyunuz. Orta ateşte yağı ısıtınız. Soğanları ekleyip 5 dakika, karıştırarak kavurunuz. Yıkanmış pirinci ve dolmalık fıstığı da katıp iyice karıştırınız. Tencerenin kapağı kapalı olarak, orta ateşte 20-25 dakika pişiriniz. Tencereye 1 su bardağı su ile domates salçasını, kuş üzümünü, tuzu, biberi ve dereotunu ekleyiniz. Delikli kepçe ile iyice karıştırdıktan sonra 15-20 dakika, pirinçler suyunu çekip, iyice uzayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişiriniz. Tencereyi ateşten indiriniz. Harcın ılınması için bir kenarda bekletiniz.
İçi temizlenmiş, başı ve kılçığı alınmış yıkanıp süzülmüş sardalyalara hazırladığınız soğuttuğunuz harçtan yeteri kadar koyunuz.
Geniş tabanlı bir tencerenin dibine maydanoz ve dereotu saplarını ve limon dilimlerini yerleştiriniz. Harçla doldurulmuş malıkları üstüne koyup, en üste bir tabak kapatınız. Kalan 1/2 su bardağı suyu ekleyip, suyunu çekene pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip, sonra servis ediniz.
|