1 baş sarımsak (dişler halinde ayrılıp, her diş soyulmuş)
3/4 çorba kaşığı sirke
1/4 tatlı kaşığı süzme bal
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
bir tutam tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
2 yeşil salata (yapraklan ayrılıp, yıkanmış ve süzdürülmüş)
12 ince baget ekmeği dilimi (kızartılmış)
Önce balı sirkeyle birlikte küçük bir kâseye koyup, eriyinceye kadar karıştırın. Sarımsakları küçük bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, tencereyi harlı ateşe oturtun ve suyu birtaşım kaynatın. Kaynayın-ca ateşi kısıp, sarımsakları iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin. Ateşi açıp, tenceredeki suyu 2 çorba kaşığı kalıncaya kadar (2 -3 dakika) kaynatın.
Tencereyi ateşten alıp, bir başka tencere üstüne yerleştirilmiş süzgeçte sarımsakları süzün ve bir tahta kaşığın tersiyle bastırarak süzgeçten geçirin. Tencereye geçen sarımsaklı karışıma ballı sirkeyi katarak, zeytinyağı, çiçekyağı, tuz ve karabiberi ekleyip, karıştırın.
Yeşil salata yapraklarını büyük bir salata kâsesine yerleştirip, hazırladığınız sosu üstlerine dökerek karıştırın. Salatayı kızarmış ekmek dilimleriyle süsleyip, hemen servis yapın.
|