Kurutma, meyve ve sebzelerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için, içlerindeki su oranının yüzde 10-20 azaltılması işlemidir.
Kurutmaya en elverişli meyveler; elma, erik, vişne, armut, kayısı, dut ve üzümdür.
Kurutmaya en elverişli sebzeler ise; biber, bamya, patlıcan, fasulye ve kabaktır. Nane, biberiye ve kekik ise en fazla kurutulan yeşillikler arasında yerini alır.
Kurutma işlemi açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında yapılır. Açık havada kurutma; güneşte ve gölgede olmak üzere iki farklı yöntemle yapılır.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya elverişli olmasına (ham yada fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir.
Açık havada yapılan kurutma işleminde sebze ve meyveler doğrudan toprağa serilmemelidir.
Açık havada kurutulan sebze ve meyveler kurutulduktan sonra kurtlanmamaları için 75-100 derece gibi düşük ısılı fırında 10-15 dakika bekletilmeli.
Kurutma işlemi ne kadar uzun sürerse besin kaybı o kadar fazla olur. Bu sebeple kurutma işlemi için en sıcak mevsim seçilmelidir.
Kuruttuğunuz yiyecekleri 10 derecenin altında cam, teneke ve emaye kaplarda saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş yiyecekler tazelerine oranla daha çabuk pişer. Bu sebze ve meyveleri kullanmadan önce 1-2 saat sıcak suda bekletmek ya da yarım saat süreyle kaynatmak gerekir.

|