Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
1 kg kebaplık zırh kıyması (1,5 tatlı kaşığı tuz eklenmiş)
1 demet maydanoz
250 g taze sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
Eti maydanoz, sarımsak ve tuz ile beraber zırhta çekin.
İyice yoğurduktan sonra limon büyüklüğünde parçalara ayırıın. Eti, elinizi ıslatarak, kıyma kebabında olduğu gibi yassı veyı dörtgen şişlere dizin. Avucunuz ve parmaklarınız arısında sıkarak boğum boğum şekil verin.
Harı geçmiş kömür ateşinde aynı yönde sık ak çevirerek yakmadan pişirin. Karabiber ekleyin ve hemen servis yapın. İnce pide ekmek, yeşil salata, maydanoz piyazı ve ayran ile birlikte sunun.
Not: Sebzeli kebabı, simit kebabı gibi fırında da yapabilirsiniz. Bu kebapta sebze ifadesi, yeşillik yerine kullanılıyor. Kebap, içine katılan maydanoz ve taze sarımsak sayesinde sebzeli olarak anılıyor. Farsçada ot veya yeşillik anlamını taşıyan sebze sözcüğü, Gaziantep'de kimi zaman bu anlama geliyor. Bahar gelince küçük yapraklı ama lezzetli bahçe maydanozu ve taze sarımsak ile yapılan bu kebap aynı zamanda samsaklı bahtenizli kebap olarak da adlandırılıyor.
|