1 kuzu budu (yaklaşık 2 kg, kemikleri ayıklanıp, bütün yağları alınmış)
2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 tatlı kaşığı biberiye
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 küçük karnabahar (yaklaşık 600 g, ayıklanıp, çiçeklerine ayrılmış)
3 havuç (kazınıp, verevine 2,5 cm boyunda parçalar halinde doğranmış)
500 g brüksellahanası (ayıklanmış)
15 cl. (2/3 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu (ya da tavuk suyu)
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı mısır nişastası (2 çorba kaşığı suyla karıştırılmış)
Kırmızıbiberi, kuzu budunun her yanına parmaklarınızla ovuşturarak sürün. Sonra üstüne biberiye ve karabiberi serpip, plastik filmden fırın torbasına koyun ve torbanın ağzını, buharın çıkması için hafifçe aralık bırakarak bağlayın. Sonra bir fırın kabına koyup (pişme suyunun kaba akmaması için, aralık bıraktığınız bölüm üste bakmalıdır), kabı fırına vererek, budu % 75 sıcaklığa ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin, torbayı altüst edip, tabağı olduğu yerde 180°döndürerek, 15 dakika daha pişirin.
Kabı fırından alıp, budu torbadan çıkararak, bir kenarda 10 dakika bekletin. Torbadaki pişme suyunu, ateşe dayanıklı bir kâseye boşaltın.
Bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirerek, kabı harlı ateşe oturtun ve suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca karnabahar çiçekleri, brüksellahanaları ve havuçları buğulama kabına koyup, tencerenin kapağını kapatarak, sebzeleri yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin.
Bu arada sosu hazırlamak için, kâsedeki pişme suyunun yüzeyinde biriken yağlan delikli kaşıkla alıp atın. Et (ya da tavuk) suyu, tuz ve erimiş mısır nişastasını kâseye ekleyip, kâseyi fırına vererek, sosu % 100 ısıtılmış fırında koyulaşıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) pişirin.
Kâseyi fırından, tencereyi ateşten alın. Kuzu budunu dilimleyip, dilimleri bir servis tabağına dizin. Çevrelerine buğulama kabındaki sebzeleri yerleştirip, üstlerine kâsedeki sosu boşaltarak, servis yapın.
|