6 pırasa
2 bardak etsuyu ya da su
1 çorba kaşığı margarin
İçi:
2 çorba kaşığı margarin
300 gr az yağlı kıyma
2 kahve fincanı pirinç
1 demet maydanoz
1 demet nane
tuz
karabiber
1/2 kereviz (küçük)
1 havuç (küçük)
1 soğan
1 kahve fincanı su
İçi hazırlamak için, soğan rendelenir. Kıyma, pirinç, yağ, incecik kıyılmış tere ve naneyle bir kahve fincanı su, rendelenmiş havuç ve kereviz, tuz, biber ilâve edilip karıştırılır.
Öte yandan, pırasaların yeşil kısımlarıyla başları kesilip çıkarılır, uzunlamasına kesilir. En ortadan çıkacak göbeği çıkarılır. Pırasalar yaprak yaprak ayrıldıktan sonra, içinde kaynamakta olan su bulunan ocaktaki tencereye atılır. Bir-iki dakika haşlanıp çıkarılır. Soğuk suya atılır. Hepsi haşlandıktan sonra fcru yapraklar tek tek alınır. Uçlarına minicik bir parça iç koyulun Ve muska gibi sarılır. Uçları alta gelecek şekilde tencereye dizilir. (Dolmanın dibinin tutmaması için tencerenin dibine bir - iki düz kemik koyulur. Kemik bulunmazsa, bir kahve fincanı tabağı ters çevrilip koyulur.) Sonra yağ ve suyu ilâve edilir. Tencerenin kapağı kapatılıp orta ateşte yağıyla kalıncaya kadar pişirilip indirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.
|