|
Şehriye Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179214
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2024
52 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 domates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı arpa şehriye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet et bulyon
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı renk biber
1 çay kaşığı tuz
1-2 adet limon tuzu yada yarım limon suyu
Domatesler rendelenip tencereye koyulur, tereyağı zeytinyağı, nane koyup ateşe alınır, salça koyup kavrulur, içine renk biber, bulyon atılır tuz koyulur sıcak su dökülüp biraz kaynamasına izin verilir, ardından arpa şehriye koyulup karıştırarak bir süre pişmesi sağlanır daha sonra limon tuzu atılır altı kısılıp 10 dakika pişirilip, altı kapatılır.
|
Şehriye Çorbası |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163147
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2022
320 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı domates konservesi(püre veya rende şeklinde)
1 litre sıcak su
1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Soğanları küp küp doğrayın. Sarımsağı da doğrayarak ezin. Tencereye aldığınız tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğan ve sarımsağı ekleyerek sotelemeye başlayın.
Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra salça ve domates konservesini ekleyerek kısık-orta ateşte hafifçe sotelemeye devam edin.
Ardından sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tel şehriyeyi de tencereye koyun. Kapağı kapalı halde 10-15 dakika kadar pişirin.
Tel şehriyeler güzelce piştikten sonra tuz ve karabiberini ekleyin. Son olarak servis etmeden kuru nanesini ekleyerek karıştırın.
Servis kasesine aldıktan sonra dilerseniz üzerine hafifçe kızdırdığınız baharatlı tereyağını gezdirin ve sıcak sıcak servis edin.
|
Şehriye Çorbası |
|
Düzağaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 38
|
Kısa URL: https://ml.md/lc152037
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2020
366 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı arpa şehriye + 1 çorba kaşığı daha arpa Şehriye
2 çorba kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı pul biber
1 adet et veya tavuk bulyonu
1 tatlı kaşığı tuz
2 litre sıcak su
Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin. 1 dk kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin. 2-3 dk kadar kısık ateşte kavurun. Şehriyeyi ilave edip 2 dk daha kavurun, baharatını ekleyin. Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. 5 dk kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın. Kapağı kapalı şekilde 5-10 dk dinlendikten sonra servise hazır.
|
Şehriye Çorbası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144225
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2019
885 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı tel ya da arpa şehriye
3 adet domates
1 adet yeşil biber
3-4 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
Tereyağını tencereye koyun ve kızdırın. Biberi ince ince doğrayıp yağda kavurun. Kabuğunu soyduğunuz ve doğradığınız domatesleri ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu koyun ve suyu ilave edin, kaynayana kadar karıştırın.
Kaynar kaynamaz arpa şehriyeleri ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın. Servis tabağına alarak limon, karabiber ve isteğe göre maydanoz ekleyerek servis yapın.
|
Şehriye Çorbası |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc111901
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2015
4,297 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 su bardağı arpa şehriye
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
2 su bardağı tavuk suyu
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Tuz
Limon suyu
Bir tencereye sıvı yağ konur, biraz ısınınca ince doğranmış soğanlar salça ve tuz ilave edilerek kavrulur.
Üzerine tavuk suyu ve kaynar su eklenir. Kaynayınca şehriyeler ilave edilerek yarım saat pişirilmeye bırakılır.
Şehriyeler yumuşayıp şişince, ateşten indirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz ve limon sıkılarak servis edilir.
|
Şehriye Çorbası |
|
şahbaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.02.2015
Mesajlar: 71 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc106671
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2015
4,090 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet havuç
1/4 demet maydanoz
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet haşlanmış tavuk budu
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Kabuğunu soyduğunuz havucu ortadan ikiye bölün ve yarım ay şeklinde doğrayın. Maydanozun yapraklarını ayıklayın. Haşlanmış tavuk budunu kemik ve derisinden ayırın. Uzun ince şeritler halinde ditin. Tereyağını bir tencerede eritin. Doğradığınız havuçları 3- 4 dakika kadar kavurun. Sıcak tavuk suyunu ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak tavuk suyunu 5 dakika kadar kaynatın. Tel şehriyeyi, tuzu ve karabiberi ilave edip, şehriyeler yumuşayana kadar çorbayı pişirin. Yaprak yaprak ayıkladığınız maydanozları ekleyip, karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edin.
|
Şehriye Çorbası |
|
Didem Aksel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.03.2010
Mesajlar: 83 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc90571
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2013
4,596 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çorba kaşığı tereyağı
2 sivribiber
2 domates
5 su bardağı su
1 çay bardağı arpa şehriye
Maydanoz
Tuz
Minik doğradığınız sivribiberi tereyağında beş dakika çevirin, rendelenmiş domatesi ekleyip pişirin. Ardından suyu ekleyip, tuzunu ayarlayın. Su kaynadığında arpa şehriyeyi ilave edin. Arpa şehriyeler pişince ince kıyılmış maydanozu atıp altını kapatın. Tencerenin kapağı kapalı olarak çorbayı 1-2 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
pişiren kadın
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2013
Mesajlar: 25 Şehir: Düzce |
Kısa URL: https://ml.md/lc87483
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2013
4,698 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Et suyu ile çorba daha nefis olur.) Et suyu varsa et suyu yoksa su bir tencere içinde kaynatılır. (Yaz mevsiminde 2-3 adet domates rendelenip su ile kaynatılırsa et suyunun yerine yapılabilir.)
Sonra çubuk şehriye kırılarak bu suya atılır. (Bunun yerine yıldız şehriye de olabilir.) Birbirine yapışmaması için devamlı karıştırılır.
Çorbaya koyuluk vermek için çorba fazlalığına göre 1 veya 2 kaşık un karıştırılır.
15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, biraz tuz atıp tekrar karıştırılır. Şehriyeler yumuşayınca çorbanız hazırdır.
Bu çorbayı terbiyeli yapmak isterseniz, yumurtayı çalkalayıp, limon suyu ve biraz unla karıştırmalı ve ezmelidir. Sonra bu karışım, çorbanın suyu ile azar azar karıştırarak çorbaya yedirilir.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
kırık testi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.03.2012
Mesajlar: 213 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc75546
Gönderme Tarihi: 06.May.2012
5,193 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
3 adet domates veya 1 çorba kasığı domates salçası
2 adet sivri biber
1+1/2 çay bardağı tel veya arpa şehriye
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz
Yeterince sıcak su
Sivri biberleri boylamasına ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince kıyalım.
Biberleri sıvıyağda yumuşayıncaya kadar kavurduktan sonra, rendelediğimiz domatesleri ilave edip, 1-2 dakika daha kavuralım.
Yeterince tuzu ve sıcak suyu ilave edip, bir taşım kaynattıktan sonra, şehriyeyi de ilave edip, pişmeye bırakalım.
Çorbamız pişince limon suyu sıkarak, sıcak sıcak servis yapalım.
|
Şehriye Çorbası |
|
şendul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.06.2007
Mesajlar: 75 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc74853
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2012
5,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım bardak tel şehriye
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
6 bardak et suyu
1 çay kaşığı tuz
Et suyu tuzu atılarak kaynatılır. Şehriyeler kaynayan suya dökülür ve kaynatılır. Başka bir kapta 2 kaşık yağa kabukları soyulup rendelenmiş domatesler ilave edilir ve pişirilir. Tel şehriyeler yumuşayınca ateşten alınır ve üzerine yağda erimiş domatesler dökülür, karıştırılır ve servis edilir.
|
Şehriye Çorbası |
|
Bahar At
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2011
Mesajlar: 46 Şehir: Hatay |
Kısa URL: https://ml.md/lc63695
Gönderme Tarihi: 31.May.2011
6,016 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
1 çay bardağı arpa şehriye
2 adet sivri biber
3 adet domates
4 su bardağı su
Maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Tencerenin içine tereyağını koyup eritin. Üzerine kıyılmış sivri biberi ekleyip 2 dakika kavurun ve rendelenmiş domatesi koyup kapağı kapatın. 5 dakika pişirdikten sonra üzerine sıcak su ekleyip kaynatın. Tuz ve şehriyeleri atıp 20 dakika daha pişirin. Servis yaparken üzerinemaydanoz ve bol karabiber serpin. Limon dilimleriyle servis yapın.
|
TEL YILDIZ VE ARPA ŞEHRİYE ÇORBALARI |
|
sabaat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.10.2010
Mesajlar: 42 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56444
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2010
7,320 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ocakta kaynıyan her hangi cins et ve tavuk sularına, hangi neviden olursa bir miktar şehriye atmaktan ve bir çeyrek saat ateşte bırakmaktan ibarettir.
Mevsim yaz ise, taze domatesi ihmal etmemelidir. Kış ise domates peltesini suda ezip çorbaya katmalıdır.
Domates salçaları ekseriya fazla tuzlu olduğundan, çorbaya ona göre tuz atmalıdır.
Yalnız limon sıkarak içildiği gibi, terbiyeli çorba isteniyorsa yumurta sarısını limon suyu ile çarpıp ve biraz da un karıştırarak çorba suyu ile karıştırdıktan sonra, hazırlanmış çorba kâselerinin üzerlerine gezdirilir. Ve ortalarına da fındık kadar nefis tereyağı konursa hoş olur.
Not: Şâ'riye çorbalarına, halkça (Şehriye) denilmektedir. Muhtelif şekillerde; tel, yıldız ve arpa vesair şehriyeler vardır. Bu çorbalar da pek basittir. Hemen hemen alaminüt yemekler sırasındadır.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
olay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2010
Mesajlar: 63 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc52289
Gönderme Tarihi: 30.May.2010
5,737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir tencere çorba için etsuyu koyup ateşe sürünüz. Kaynayınca kişi başına bir büyük çimdik kırılmış şehriyeyi içine atınız. (Şehriye, kaynayan âdi suda bir taşım haşlanıp, süzüp, soğuk sudan geçirdikten sonra etsuyunda pişirilirse, çorba lezzetli olmaz). Biraz karıştırıp bırakınız. Kâseye boşaltıp servis yapınız.
Not: Domates, mevsiminde tazesini, mevsimi değilse peltesini ezip, süzüp bir tencerede etsuyu yerine âdi su ile karıştırıp pişirilirse de olur ve genellikle evlerde bu tarzda pişirilir.
|
Şehriye Çorbası |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47752
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
6,246 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 litre su
1/2 neskafe fincanı şehriye
Tuz
4 adet kereviz yaprağı
Sıvıyağı ve salçayı kavuruyoruz.
Domatesleri robottan geçirip tencereye ekliyoruz.
Domatesler kaynayana kadar pişiriyoruz.
Kaynar su ilave edip, 1-2 taşım daha kaynatıyoruz.
Şehriyeyi ve kereviz yapraklarını ekliyoruz.
Şehriyeler pişince tuzunu ilave edip servis yapıyoruz.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
denklem
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.01.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc46154
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2010
6,217 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre et suyu
150 gr. tel veya arpa şehriye
1 kaşık yağ
2 iri domates (yoksa 1 kaşık domates salçası)
Biraz maydanoz
Etsuyu ile yağı tencereye koyunuz. Domatesleri ezip üzerine dökünüz. Kaynatın. Şehriyeyi üzerine dökünüz. Şehriyeler yenilecek kıvama gelinceye kadar kaynatınız. Sonra ateşten indiriniz. Üzerine maydanoz doğrayınız. Sıcak olarak servis yapınız.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
O'kadın
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2008
Mesajlar: 61 Şehir: Çankaya |
Kısa URL: https://ml.md/lc26825
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2008
6,362 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 domates
2 sivribiber
1 çay bardağı şehriye
1/2 çay bardağı sıvı yağ
5 su bardağı su (1 bardağı tavuk suyu olabilir)
1 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı tuz
üç dört dal kıyılmış maydanoz
çeyrek limon
Domateslerin kabuğunu soy ince ince küp şeklinde doğra. Biberlerin çekirdeğini çıkar, ince ince kıy. Tencereye sıvı yağı koy, domates ve biberi ekleyip iyice sote et. Beş bardak suyu, tuz ve karabiberi ilave et, kaynat, şehriyeleri at. Yarım saat pişir. Servis yaparken ince kıyılmış maydanoz ve limonu ilave et.
|
Şehriye Çorbası |
|
bizim oğlan
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Beşevler-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26491
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2008
6,438 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı şehriye
3 adet domates
3 adet sivri biber
6 çorba kaşığı sıvıyağ
7 su bardağı su ya da et suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Tencereye sıvıyağ konur, ısınınca üzerine rende domates ve ince kıyılmış biber eklenir. Biber yumuşayana kadar kavrulur. Üzerine kaynar et suyu ve tuz eklenir. Et suyu tamamen kaynayınca şehriye katılır. Şehriye şişene kadar pişirilir. En son karabiber katılır, ateşten alınır.
|
Şehriye Çorbası |
|
sait
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.05.2008
Mesajlar: 66 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc24080
Gönderme Tarihi: 27.May.2008
6,143 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
8 su bardağı et, ya da tavuk suyu
2 kahve fincanı arpa şehriye
Tuz
Karabiber
Domatesleri rendeleyip tel süzgeçten geçirdikten sonra çorba tenceresine alın. Tereyağı ilave ederek domates püresini 5 dakika kadar pişirin. Tencereye kaynar et, ya da tavuk suyunu da ekleyip, tuzunu kontrol ettikten sonra arpa şehriyeyi koyun. Ateşi kısarak kaynamaya bırakın.
Şehriyeler yumuşayıp uzayıncaya kadar pişirin. Servis kasesine boşaltın. İsterseniz biraz da karabiber serpin.
|
Şehriye Çorbası |
|
annebebek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2008
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21075
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2008
6,522 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı tel şehriye
2 adet domates
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
5 su bardağı su ya da et suyu
Tuz
2 su bardağı su kaynayınca şehriye eklenir, şişene dek pişirilir. Başka tencerede yağ ve soğan pembeleştirilir. Üzerine rende domates katılır. 5 dakika sonra et suyu ve şehriye eklenir. Bu arada limon suyu, yumurta ve un çırpılır. Çorbaya akıtılır, tuz katılır. Kaynayana kadar pişirilir.
ML® Yeni Gelin Çorbası (görsel)
|
Şehriye Çorbası |
|
ziyafet
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.10.2007
Mesajlar: 27 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc18742
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2007
6,179 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 litre et suyu
150 gr. arpa ya da tel şehriye
1 kaşık yağ
2 iri domates, yoksa 1 kaşık domates salçası
biraz maydanoz
Et suyunu, yağı, orta büyüklükte bir tencereye koyunuz.
Domatesleri rendeden geçirip suya ilâve ediniz.
Kaynayınca şehriyeyi ilave ediniz.
Şehriyeler pişince ateşten alıp kıyılmış maydanoz ilave ediniz.
İstediğiniz garnitürle sofraya alınız.
ML® Şehriyeli Tavuk Çorbası için tıklayın
|
|