350 g nohut
6 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
bir tutam kekik
1 soğan (ince doğranmış)
natürel zeytinyağı
üzüm sirkesi
taze çekilmiş karabiber
Nohutları soğuk su altında çalkalayıp, büyük bir tencereye koyarak, üstlerini 7,5 cm örtecek kadar su ekleyin (su yüzeyine çıkan nohutlar varsa, alıp atın). Tencereyi kapağı aralık olarak orta ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, nohutları 2 dakika haşlayıp, tencereyi ateşten alarak bir kenarda en az 1 saat bekletin (ya da nohutları bir gece önceden soğuk suda tutun).
Nohutların suyunu bir süzgeçte süzüp, yeniden tencereye koyarak, kapladıkları yerin üç katı kadar su ekleyin. Tencereyi orta ateşe oturtup bir taşım kaynatın. Kaynayınca, ateşi kısıp, nohutları iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) haşlayın.
Bu arada maydanoz ve kekiği bir kâseye koyup karıştırın, ince doğranmış soğanları da başka bir kâseye koyun. 6 servis tabağını fırında ısıtın. Nohutlar istenilen kıvamda pişince tencereyi ateşten alıp, nohutları bir süzgeçte süzdükten sonra, fırında ısıttığınız ılık tabaklara koyun ve yanında ayrı şişelerde zeytinyağı ile sirke, kıyılmış ot kâsesi ve soğan kâsesiyle servis yapın.
|