Kısa URL: https://ml.md/lc121440
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2016
2,208 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
Mütevazı Lezzetler mutfağından selamların en güzeli sizlerin üzerine olsun
bu bölümümüzde bir pilav tarifimiz var
"Şile Pilavının" tarifini paylaşacağız
ama bu şile, İstanbul'un Şile bölgesine ait bir pilav değil
daha sonra açıklayacağım ama önce malzeme listesine bir göz atalım
1 kase pilavlık bulgur
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy kuru soğan
250 gram kuşbaşı et
1 tatlı kaşığı karabiber
yeteri kadar tuz
ve 2 kase su
şile pilavı için gerekli malzemeleri biliyoruz
genelde olduğu gibi, öncelikle soğanımızı doğrayarak işlemlerimize başlayalım
şimdi kavurmak üzere ateşin yanına gidelim
pilavımızın tenceresini ateşe yerleştirdik
yağımızı da bıraktık, hemen erimesine gerek yok
az önce kıydığımız soğanları da ilave edelim
şimdi bu kendi halinde biraz yumuşasın...
biz de bu arada patatesleri doğrayalım
soğan kavrulurken biz de bu arada boş durmayalım, patateslerimizi doğrayalım
tabi ki öncelikle soyduk
uzunlamasına kesiyoruz
kuşbaşı büyüklüğünde doğruyoruz
bunu da bir kenara bırakalım
soğanın üzerine eti ekliyoruz
şilenin bir kaç anlamı olduğunu söylemiştik
bizim konumuzla ilgili olan anlamı; pirinç veya bulgur lapası demek
bunun dışında mercanköşk, ladin ağacının sakızı gibi anlamları mevcut
bir de hepimizin bildiği gibi İstanbul'un bir ilçesi
ama bizim için geçerli şile tanımı lapa anlamında olması
şimdi kapağını kapatıyoruz, sulanmasını bekliyoruz
sonra patatesi atacağız
evet et sulandı, şimdi sıra patateste
patatesleri de birkaç dakika kavuracağız
ondan sonra artık bulgurumuzu atacağız
patatesi 10 dakika kavurduk, yarım olarak yumuşadı
şimdi yıkadığımız bulguru ilave ediyoruz
bulguru da birkaç kere alt-üst edelim
şimdi üzerine karabiberimizi...
ve tuzumuzu da ilave edelim
aslında çok kolay bir pilav
eski ve unutulmuş bir tarif
ne olur, deneyelim ve yaşatalım
şimdi üzerine özellikle soğuk su koymanızı rica ediyorum
2 kase soğuk su koyuyoruz
biraz daha düzeltelim
üzerini kapatalım
ve kaynama noktasına geldikten sonra 10 dakika daha pişirelim
şile pilavımız şimdi kaynamaya başladı
kapağı kapatıyoruz, ateşi kısıyoruz
ve 10 dakika kısık ateşte pişiriyoruz
evet süremiz doldu, şimdi hemen emici bir kağıt yerleşirelim
20 dakika kadar dinlenmesini bekliyoruz
şile pilavı, pişti, dinlendi, şimdi artık servis zamanı
kağıdımızı da alalım
öncelikle güzelca karıştıralım
tane tane olmuş
afiyetle yemenizi temenni ediyorum
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde de...
yapımı kolay, lezzetli bir pilav tarifi paylaştık
"Şile Pilavının" yapımını öğrendik
en kısa sürede denemenizi ve Mütevazı Lezzetler'i hatırlamanızı rica ediyorum efendim
hoşçakalın...