Zeynep Türk
Buğday taşta çekilir. İri olarak acı un ile karıştırılır, cıvık kıvamlı mayasız hamur yapılır. Saca tuzlu çorak çalınır (sürülür). Hamurdan bir topak alınır, yufka kalınlığında saca sıvanır. 1 taraflı pişirilir. Bir tahtanın üzerine alınarak kare kesilir, yayvan bir kapta biriktirilir. Diğer yanda pekmez ve tereyağı birlikte ateşe konur, kaynayınca yufkaların üzerine dökülür.
Not: Hüseyinoğlu köyünde yolmacılar (tarlada çalışan işçiler) için yapılan şıllık sıcak yufka ekmeğine ilkin bir topak sarı yağ, üzerine de pekmez -şimdilerde pekmez ve şeker karışımı- koyularak katlanıp sonra da bir bezin arasına yerleştirilip yağın erimesi beklenerek de yapılabiliyor. Kimileri de tuzlu şorak hazırlamak yerine elini suya batırıp saca sürmekle yetiniyor ve ilk yufkayı aldıktan sonra sacı, diğer yufkalar yapışmasın diye, yağlıyor. Pişen yufkaları özellikle üstüste depoluyor ve hepsini birlikte doğruyor. Şurup olarak da pekmezle su ve şekeri kaynatıp koyu kıvamlı hale gelince tereyağı ekliyor. Yağ eriyince yufkalara döküyor.
|