Muhammed Özuslu
Üzüm (asmadan) kesilir, çürüklen ayıklanır. Curun içine atılır. Defalarca yıkanır. Huvara eklenir.
Ayakların yan yana hareket etmesiyle ezilir, suyu çıkarılır. Süzekten süzülür. Büyük bir kazanda kaynatılır; bu arada, yüzünde hiç köpük kalmayana dek kefleri alınır. Teşte alınır, 3-4 saat boyunca durulmaya bırakılır.
Tortusu dibe çöküp berraklaşınca bir diğer teşte süzülür.
Damda, güneşin altında kalmak üzere sinilere dökülür.
Ertesi sabah tüm pekmezler teşte boşaltılır, pekmezli siniler diplerindeki tortular gidene dek yıkanır ve kurulanır.
Pekmezler yeniden bıı sinilere aktarılır. 4-5 gün boyunca aynı boşaltma, sini temizleme ve yeniden aktarma işlemleri yapılır. Süre sonunda pekmez katılaşır.
Not: Kaynama sırasında kefin alınıp pekmezin köpüksüz hale gelmesi 1 gun sürebilir. Halk pekmeze bu ismi, domates ve koruk pekmezleriyle karıştırılmaması için vermiştir.
|