Nursen Turan
Milyonlarca insanın ortak sorunlarından biridir "Sırt Ağrıları". Yapılan bilimsel araştırmalar her beş insandan birinin sırt ağrısı sorunu yaşadığını göstermektedir. Belediye Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Fikri Akşirin, sırt ağrılarının oldukça önemli sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Sırt ağrıları başka hastalıkların belirleyicisi olabileceği gibi, gerginlik, ağır kaldırma, klima ve vantilatör altında kalma da sırt ağrılarını tetikleyen etkenler arasındadır" dedi. Dayanılmaz ağrılar yaşatması nedeniyle iş kaybına da neden olan sırt ağrılarından korunma ve tedavisi hakkındaki sorularımıza Dr. Ali Fikri Akşirin şu yanıtları verdi
Sırt ağrıları neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?
Sırt ağrılarının nedeni sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kaslann gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda "C" harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır. Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima veya vantilatör altında uzun süre kalma sonucu sırt ağrılarına sebep olur. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kambur-laştırırız.
Ağrılardan kurtulmak mümkün mü?
Sırt ağrılarının oluşmasına engel olmak için öncelikle ağrıyı ortaya çıkaran etkenlerden uzak durmak gerekir. Sırt ağrısından kaçınmak için sırtınızdaki yoğun baskı ve zorlamaları en aza indirmeli, sırtınızın sağlam ve esnek olmasını temin etmelisiniz. Ayrıca belli dönemlerde sürekli nükseden sırt ağrılı hastalar için ise aşırı kilolardan kurtulmak, sırtı ve mide kaslarını geliştirmek amacıyla güçlendirici egzersizler yapmak, iyi bir vücut duruşu benimsemek, uygun bir yatak ve döşek temin etmek, ağır taşırken doğru tutma ve kaldırma, aniden güç harcamadan veya kas zorlamasından kaçınma, stres, anksiyete ve tansiyonu azaltmak veya azaltmaya çalışmak, düzenli egzersiz yapmak (sırt ağrısı sorunu yaşayan kimseler için yürüyüş, yüzme ve gerilme iyi gelebilir).
Tedavi yöntemleri nelerdir?
İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Teşhis öncelikle fiziki muayene, şikâyetlerin dinlenmesi ile sonra da MR, BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de bize yardımcı olur. Daha sonra sırt kaslarının gevşetilmesi gerekir. Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler (bu merhemleri iyice yedi-rerek sürdükten sonra mutlaka en az on.dakika ütüyle ısıtılmış havlu, sıcak su torbası veya saç kurutma makinesiyle sıcak uygulanmalıdır) kullanılır, ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir. Mutlaka fizik tedavi veya alternatifi (masaj, manipü-lasyon, nöral terapi, akupunktur, soft lazer) uygulanmalıdır. Fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir. Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egzersizleri yapmak gereklidir. Eğer gerekli ortam bulunursa sırtüstü yüzmek en iyi egzersizdir. Güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar faydalı olabilir. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir. Tüm bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek, yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.
|