Servis sessiz olmalıdır. Personel varsa çoğunlukla servis olaysız geçer. Gündelik hizmetçimizin yardımından da yararlanabiliriz. Ona servis kurallarını hatırlatınız.
Önce ev sahibinin sağındaki ve solundaki hanımlara servis yapılır. Ev sahibesi sıcak yemekler için, servis edilen konuklara yemeğe başlamalarını söyleyebilir. Sonra beylere ve en son da ev sahibi beye servis yapılır.
Yemeklerin tabaklara konulusu misafirin solundan yapılır. Yemek tepsisi sol elde, uygun bir yükseklikte bulunmalıdır. Her yemekte servis değişmelidir. Bir taraftan kullanılmış servis alınır, diğer taraftan temizi verilir. Öyle ki konuğun önü hiçbir zaman boş kalmaz.
Yemeğin sonunda tatlı veya meyve sırası gelince, masadaki bütün aksesuarlar alınır ve ekmek kırıntıları toplanır. Yemek bitince ev sahibesi birinci olarak kalkıp salona geçilmesini söyler.
Ev sahibesi öyle bir düzen yapmalıdır ki, konukları yalnız bırakıp durmadan servis yapmamalıdır.
Servis arabası, elden ele servis dışı kalkışları önler.
Dresuar formülü veya alçak bir etajer sayesinde ev sahibesi servis değiştirebilir, peynir veya meyve tabaklarını, el yıkama kaplarını kolaylıkla verebilir.
|