İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Aşlık (aşurelik Buğdayın Küçüğü)
1 Litre Koyu Ayran
1 Yemek Kaşığı Dereotu (veya Kuru Nane Veya Yarpuz)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Su
Aşlık yıkanır, su ile birlikte tencereye konur ve aşlık yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Eğer aşlık pişmezse üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave edilir.
Aşlık yumuşayınca ateşi kapatın, tencerenin kapağını kapatıp ılımaya bırakın. Bu sırada aşlık suyu içine çekerek şişecektir.
Aşlık soğuyunca koyu ayran üzerine dökülür, tuz serpilip karıştırılır. Çorbanın içine isteğe bağlı olarak nane, dereotu veya yarpuz ilave ederek servis edilir.
Not: Özellikle yaz mevsiminde, sıcak günlerde serinletici ve doyurucu bir aştır.

|