İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Dövülmüş Buğday
500 Gr Süzme Yoğurt
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Kuru Yarpuz (veya Nane,dereotu)
1,5 Lt Su
Bir gece öncesinden buğday yıkanır, suyu süzdürülür ve şişmesi için 1 litre suyun içinde, soğuk bir yerde bekletilir.
Sabah buğday, suyu ve tuzun yarısı ile birlikte düdüklü tencerede pişirilir.
Buğday piştikten sonra soğumaya bırakılır.
Diğer bir tarafta süzme yoğurt, su ve tuz çırpılarak ayran kıvamına getirilir.
Ilıyan buğdayın suyundan 1-2 kepçe alınarak ayranın üzerine dökülür, karıştırılarak ılıştırılır.
Ilıyan ayran devamlı karıştırılarak, tenceredeki buğdayların üzerine dökülür. Kuru yarpuz, kuru nane veya dereotu çorbaya serpiştirildikten sonra soğuması için buzdolabına konur.
Not: Özellikle yaz aylarında hazırlanan soğuk çorbanın içine bazı evlerde haşlanmış nohut, ak bakla veya mercimek ilave ediliyor.

|