Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
6 tane kalın ve uzun patlıcan
2 domates
1 sogan
6-7 yesilbiber
1 kasık pul biber
1 su bardagı zeytinyagı
Tuz
Sögürmelik patlıcanlar hem çekirdeksiz, hem de kalın ve uzun olmalıdır. Patlıcanlar sap kısımlarından kebap sislerine dizildikten sonra fırına verilir. (Gezilerde çalı atesinde de pisirilebilir.)
Fırından çıkarılan patlıcanlar üst üste konur. Üzerlerine bir agırlık konarak acı suları çıkarılır. (15 dakika yeterlidir.)
Patlıcanların kabukları soyulur. Önce uzunlamasına dilimlenir. Sonra yanlamasına kusbası olarak dogranır. Üzerine domates, yesilbiber, sogan, maydanoz, (isteniyorsa) yesil sarımsak dogranır. Yeterince biber ve tuz atılır.
Zeytinyagı konur. Karıstırıldıktan sonra servis yapılır.
Not: Tarhana pisirildiginde ocaktaki kor atesin üzerinde sögürme pisirilir ve salatası yapılarak yaglama adı verilen tarhananın pilavı ile yenir.
Sögürme salatası, ekmekle yenilebildigi gibi, pilavların yanın da da sofraya getirilmektedir.
Sögürme (salatası), lahmacun arası yapılarak da yenir ve çok sevilir.
|