Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
Esnaf ve tek tip yemek sunan usta lokantaları dışında da sokaklarda karın doyurmak için sayısız seçenek vardır.
Ayaküstü alınıp gidilecek yiyecekler sunan pek çok yer ve seyyar satıcı kentlerin renkli yiyecek dünyasını yansıtır.
Gün çoğu kez simitçiden alınan bir simit ile başlar.
Simitçiler aynı zamanda çoğu kişinin işe yetişirken kahvaltı niyetine aldığı poğaça, açma gibi hamur işlerini de satarlar.
Elbette sabah erken saatlerden itibaren açık olan ve fırın mamulleri satan yerleri unutmamak gerek. Ekmek fırını ile pastane arasında bir yerde konumlanan bu tür yerler her türlü poğaça, tahinli açma, çörek, kurabiye ve börek çeşitleri satarlar, çoğunun ev yapımı limonatası olur.
Soğuk sandviççiler ve tost büfeleri de sokakların önemli bir parçasıdır. Çoğu büfe tost ve sandviçin yanına ayran, meşrubat, sıkma portakal suyu gibi içecekler de sunar. Meyve suyu sıkan özel büfelerin de ayrı bir yeri vardır. Portakal suyunun ötesinde nar suyu başta olmak üzere her türlü meyve suyunun karışımlarıyla tam bir vitamin deposu görevini üstlenirler.
Ekmek arasına koyularak elde yenen sokak yemeklerinin çeşitliliği de çoktur. Döner, kokoreç, köfte bazen taze somun ekmek içine girer, bazense ince lavaş ekmek ile dürüm yapılır.
Bunları yapan yerler önünde öğle saatlerinde çoğu kez kuyruklar oluşur. Deniz kenarı yerlerde ızgarada taze balık-ekmek yapan tezgâhlar da kentin renkli görüntülerindendir.
Kimi bölgelerde sac üzerinde kavrulan bir tür et kavurma olan tantuni, ya da kelle etinden soğuk söğüş de ekmek arasında sunulan lezzetlerdendir.
En çok tüketilen sokak yemeklerinden biri olan köfte sokaklarda ekmek arası yapılarak satıldığı gibi sadece köfte satan lokantaların da sayısı epeyce çoktur.
Son yıllarda ortaya çıkarak yaygınlık kazanan bir lezzet ise kumpir olmuştur. Közlenmiş patates içine sonsuz çeşitlilikte konan malzeme ile her zevke hitap eden bir seçenek oluşturur. Bu arada her ne kadar çoğu yerinde yeme seçeneği sunsa da, pide, lahmacun ve börek gibi hamur işleri de alıp götürülebilen, iş yerine evlere ısmarlaması adetten olan sokak yemekleri arasındadır. Bu gruba tatlıcıları da eklemek yerinde olur. Gece geç vakit ortaya çıkan tavuklu nohutlu pilav satıcıları da gececileri aç bırakmaz.
Sokaklar acıkanın açlığını bastıracak atıştırmalık seçenekleri açısından da çok seçenek sunar. Yazın haşlanmış süt mısır ya da közde mısır, kışınsa közde kestane satıcıları meydanları doldurur. Özellikle açık hava gezinti güzergahlarında, parklarda çocuklara yönelik seyyar satıcılar da eksik olmaz.
Kağıt helva, koz helva, susam helva, elma şekeri, pamuk şeker gibi lezzetler ile seyyar helvacılar sadece çocukların değil, pek çok kişinin aklını çeler. Yazın sayfiye yerlerinde bu renkli görüntülere kimi zaman turşu suyu da satan turşucular katılır.
Lokmacılar ise en sevilen sokak tatlıları arasındadır. Anında kızartılarak şerbete atılan lokmanın kokusunu duyunca uzak durmak zordur. Kimi bölgelerde lokma, pişi gibi kızartma tatlar hayır niyetine kaybedilen bir yakının anısına halka bedava dağıtılır.
Elbette dondurmacıları unutmak olmaz. Seyyar dondurmacılar kadar ufak bir dükkândan gelen geçene külahla dondurma satan dondurmacılar kent hayatının en renkli tatlı sokak lezzetlerinin başında gelir. Özellikle Maraş usulü dondurmanın eğlenceli satış biçimi neredeyse bütün dünyada nam tutmuş turistik bir öğe haline gelmiştir.
|