Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
50 g acı badem
200 g tatlı badem
1 lt su
500 g şeker
Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun.
İyice kuruladıktan sonra havanda incecik dövün. 150 ml suyla karıştırıp bir tülbentten geçirerek süzün.
Kalan posayı tekrar havanda dövüp 150 ml suyla karıştırarak tülbentten geçirin. Kalan posayı kurutup kurabiye yapımında kullanmak üzere saklayın.
Bir tencereye badem suyunu, şeker ve kalan suyu koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin.
Karışım süt rengini alınca ocağın altını kapatın. Hazırladığınız şurubu cam bir şişeye doldurun ve saklayın.
İçeceğiniz zaman yarım su bardağı somataya yarım su bardağı su ilave edin. Sıcak veya soğuk içilebilir.
Not: Günümüzde moda olan vegan sütlerin atası somata olabilir. Ortaçağ Arap mutfağından Endülüs mutfağına da geçmiş olan bademli serinletici içecekler Akdeniz’in pek çok yerinde, özellikle yaz günlerinde çok sevilen meşrubatlar arasındadır. Tatlı badem ile aroma vermesi için acı badem birlikte dövülür, su içinde biraz bekler ve ince tülbentten geçirilir. Bu şekilde badem özü elde edilmiş olur. Badem posası kurabiye yapımında, özü ise şerbetlerde kullanılır. Somata yazın soğuk, kışın ise sıcak olarak çay gibi içilir.
|