Son yıllarda yurdumuzda da üretimi arttırılan ve yağı da piyasada satılan soya fasulyesi, besin değeri bakımından çok zengindir. Protein miktarı %36 olup etten iki misli daha fazladır. Bileşimindeki yağ %18 olup kolestrol tehlikesi yoktur. Karbonhidrat bakımından da %20 zengindir. Soyadaki demir miktarı ıspanaktan iki misli daha fazladır. Kalsiyum ve fosfor oranıda en yüksek yiyeceklerdendir. Ayrıca bol miktarda A, B, D, E ve P vitemini bulunur. Et, süt, yumurta yiyemeyen kimseler bu eksikliklerini soya ile rahatça karşılayabilirler. Protein bakımından çok zengin olan soya fasulyesinin her gün yeni bir özelliği ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre soya kalp hastalıkları, göğüs, yumurtalık ve prostat kanseri, osteoporoz (kemik yoğunluğunun azalması) ve menepozun beraberinde getirdiği bazı problemleri önlüyor. Soyada bulunan maddeler, göğüs, yumurtalık ve prostst kanserinin oluşmasını ve tümörlerin genişlemesini de önlüyor.
|