Kısa URL: https://ml.md/lc105297
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2015
2,465 defa indirildi / yazdırıldı
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Aldığı Kadar Un
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
4 Su Bardağı Su
2 Çorba Kaşığı Tuz
4-5 Çorba Kaşığı Kaymak Yağı ya da Tereyağı
7 Yumurta
Kıymalı İç Harcı:
500 gr Kıyma
1 Demet Maydanoz
Tuz
Karabiber
Peynirli İç Harcı:
250 gr Peynir
1 Demet Maydanoz
Tercihe göre kıymalı ya da peynirli iç harç hazırlanır. Kıymalı iç harcı için kıyma yağda kavrularak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir. Peynirli iç harcı için ise peynirler ufalanarak ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
Hamuru için, Bir kaba yumurta, tuz, su ve sıvı yağ konulur. Aldığı kadar un ilave edilerek iyice yoğrularak hamur hazırlanır. 10 adet beze yapılarak, dinlendirilir. Oklava ile ince yufkalar açılır. Temiz bezlere yayılarak biraz kuruması sağlanır. Hamurların hepsi açılınca kaynayan tuzlu suda haşlanır. Soğuk suya batırılıp çıkarılır, suyu aldırılır.
Haşlanan hamurlar tabanına bir yufka yayılmış börek tepsisine döşenir.
Hamurun yarısı tepsiye serildikten sonra hazırlanan börek içi eşit bir şekilde serpilir. Kalan yufkalar da haşlanarak tepsiye döşenir. Tepsinin altına ve üstüne kaymak yağı ya da tereyağı serpilir. Bir başka tepsi yardımı ile ters-yüz çevrilerek kısık ateşte pişirilir.
Not: Bayramlarda kız tarafına yapılan ziyaretlerde, genellikle damat ağırlama için yapılır. Halk arasında Omuz Illatmaz da denilir.