|
Su Böreği |
|
patavat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.02.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc148760
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2020
559 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram un
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
6 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
400 gram beyaz peynir
4-5 dal maydanoz
Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın.
Yumurta, tuz ve sütü ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar iyice yoğurun.
Hamurunuzdan eşit bezeler alıp elinizle yuvarlayın.
Aldığınız bezeleri oldukça ince bir şekilde açın.
İlk bezeyi fırın tepsinizin kenarlarından sarkacak şekilde açın ve tepsiye yerleştirin.
Diğer açtığınız yufkaları da dört parçaya bölün.
Tencerenin yarısına kadar su ekleyip kaynatın.
Dört parçaya böldüğünüz yufkaları kaynayan suya atın.
1-2 dakika kadar haşlayıp sudan çıkarın ve soğuk su olan kaseye alın.
Ardından sudan çıkarıp süzün.
İç harcı için; maydanozu ince ince kıyıp peynirle karıştırın.
Tereyağını eritin ve tepsinin en altındaki yufkaya sürün.
Daha sonra üzerine haşlanmış yufkaların yarısını yayın ve her katmanı yağlayın.
Yufkaların yarısını serince üzerine iç harcını ekleyin ve kalan yufkaları da aralarını yağlayarak aynı şekilde yayın.
En son en alttaki yufkanın tepsinin kenarından sarkan kısımlarıyla böreğinizi kapatın ve tekrar yağlayın.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Su Böreği |
|
anka kuşu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.05.2019
Mesajlar: 40 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc148886
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2020
1,123 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 yumurta
½ çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Ara katlar için:
200 gr tereyağı
Üzeri için:
1 yumurta
Yumurta ve sıvı yağı geniş bir kaba alın. Ardından tuzu ve elenmiş unu ekleyin.
Hamuru güzelce yoğurun ve yumuşaması için bekletin.
Yumuşayan hamuru bezelere bölün. Bezeleri nemli bezin içerisinde bekletin.
Bezeleri oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurları kaynar suda haşlayın ve suyunu süzün.
Haşlanmış yufkayı tepsiye alın. Erittiğiniz tereyağını haşlanmış yufkaların arasına sürün. Bir kat yufka bir kat tereyağı olacak şekilde su böreği tarifini hazırlayın.
Hamurun kenarlarını bir bıçak yardımıyla tepsinin içine doğru bastırın.
Böreğin üzerine bir yumurtayı sürün ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Su Böreği |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc150826
Gönderme Tarihi: 28.May.2020
634 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Üçgen şekilde kesilen yufka önce kaynar suya, ardından soğuk suya atılır.
Yufkaları daha sonra tepsiye yerleştirip üzerine peynir ve maydanozunu koyduktan sonra üzerini bütün yufka ile kapatıp pişirme aşamasına geçilir.
Döner ocaklarda pişirilen su böreği, servise hazır hale getirilir.
|
Su Böreği |
|
çukurovalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2020
Mesajlar: 32 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc151220
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2020
314 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamuru için:
5 su bardağı un
5 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr sade yağ (tereyağı)
1 çay bardağı su
İçi için:
½ kg peynir
1 demet maydanoz
Yumurtaları, su, tuz ve unla karıştırarak katı bir hamur yapın. On bezeye ayırın. Nemli bez altında 20 dakika dinlendirin. Bezeleri 1 mm kalınlığında tek tek açın. (İki yufkayı böreğin altında ve üstünde kullanılmak üzere ayırın.) Açılan yufkaları dörde bölün. Büyük bir tencereye su, tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koyarak kaynatın. Su kaynayınca yufkaları kaynayan suya birer birer atıp 2-3 dakika haşlayın. Delikli kepçe ile alıp içinde soğuk su olan kaba atın. Sonra ters çevrilmiş delikli süzgecin üzerine koyarak temiz bir bezle suyunu alın. Fırın tepsisini bolca yağlayın. En alta bir adet kuru yufka serin. Onun üzerine de haşlanmış yufkaların yarısını serin. Araya peynirli iç döşeyin. Kalan haşlanmış yufkaları peynirin üzerine serin. Eritilmiş sadeyağı aralarına serpiştirin. En üste kuru yufkayı kapatıp, üzerine sadeyağ gezdirin ve kızgın fırında pişirin.
|
Su Böreği |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156931
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2021
234 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 yumurta
1 kilo un
250 gr. beyaz peynir (veya kıyma)
2 maydanoz
1 baş soğan
250 gr. yağ
Akı ve sarısiyle beraber 10 yumurtayı tuzla iyice çırpınız, unu, yumurtaya yavaş yavaş içirerek dökünüz ve hamur haline getiriniz.
Hamuru, oklava ile 40 adet ince börek yufkası halinde açınız.
Bu yufkaları teker teker, önce kaynamakta olan suyun, sonra da oradan çıkarıp, soğuk suyun içine batırıp alınız.
Yufkaları yine teker teker ince bir tülbentle hafifçe sıkınız.
Yirmi adet yufkayı, aralarına margarin veya Urfa yağı sürerek, kat kat tepsiye diziniz.
Diğer bir kapta ezilmiş beyaz peynir ve maydanozla hazırlanmış malzemeyi (bu soğanla kavrulmuş kıyma da olabilir) 20 kat yufkanın yüzüne yayınız.
Geri kalan 20 yufkayı yine aralan yağlanmış olarak, peynirin üzerine kat kat diziniz.
En üste yağlanmış bir yufka koyup, tepsiyi orta hararette bir fırına vererek 20 dakika pişiriniz.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2021
|
Su Böreği |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157758
Gönderme Tarihi: 18.May.2021
496 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
150 gram tereyağı
1 bardak sıvı yağ
5 yumurta
Yarım kilo beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Tuz
Su
Bir kaba aldığınız unun ortasını havuz gibi açın.
Yumurtayı ortasına kırın, tuzunu atın, azar azar su ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Sert kıvamda bir hamur elde etmelisiniz. 10 dakika ara verip tekrar yoğurun.
Bir 10 dakika daha yoğurduktan sonra hamuru 12 eşit parçaya ayırın.
Bu sırada içini hazırlayın. Peyniri rendeleyip ince ince kıydığınız maydanozla karıştırın.
Bütün bezeleri teker teker tepsinin büyüklüğünde açın. İlk yufkayı tepsiye serin. Bir tencereye su doldurup bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle kaynatın.
Başka bir kaba da soğuk su koyun. Bir tavada tereyağı eritip sıvı yağ ile karıştırın.
Açtığınız yufkaları teker teker önce sıcak suda bir dakika haşlayın, sonra soğuk suya atın. Hemen bir süzgeçle çıkarıp tepsiye serin daha sonra ikinci yufkaya geçin. Orta katına peyniri serpiştirin. En son yufkayı haşlamadan serin, üzerini kalan yağla yağlayın.
Tepsiyi ocağa alıp kısık ateşte çevirerek pişirin. Altının piştiğinden emin olun. Üzerine başka bir tepsi kapatarak alt üst ettikten sonra diğer tarafını da kısık ateşte pişirin.
|
Su Böreği |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157916
Gönderme Tarihi: 26.May.2021
439 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamuru için:
4 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
250 gram yağlı beyaz peynir
8-10 dal maydanoz
200 gram eritilip ılıtılmış tereyağı
Yufkaları Haşlamak İçin:
Yeteri kadar su
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Hamur için unu geniş bir karıştırma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha rahat açabilmek için streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Peyniri ufalayıp, içine kıyılmış maydanoz ekleyin ve kenara alın. Yayvan ve büyük bir tencereye su koyup kaynatın. İçine 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ekleyin. Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayıp kenara alın. 30 cm çapında bir tavayı eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Bezelerden birini tavadan 2 cm daha büyük açın ve tavanın dibine yayın. Diğer hamurların 4 tanesini tavanızın boyunda açıp temiz bir bezin üzerine birbirinin üstüne değmeyecek şekilde yerleştirin. Hamurları açmanız bittikten sonra birer birer tencerede kaynayan suyun içine bırakıp 2-3 dakika haşlayın. Hamur hem elastik ve yumurtalı bir hamur olduğu, hem de çok büyük olmadığı için yırtılmayacaktır. Haşlanan her hamuru önce soğuk suyun içine alıp, sonra da temiz bir havlunun üzerine koyup kurulayın. Açıp haşladığınız hamurları aralarına tereyağı gezdirip kırıştırarak üst üste tavaya yerleştirin. Peyniri yufkaların üzerine yayın. Kalan hamurların 4 tanesini de aynı şekilde hazırlayıp peynirin üzerine yayın. En son kalan hamuru da tavanın altına yaydığınız ilk hamur gibi açıp haşlamadan böreğin üzerine kapatın. Kalan yağı üzerine gezdirin ve en kısık ateşte ocağın üzerinde pişmeye bırakın. Bir tarafı kızardıktan sonra büyük bir tabak yardımıyla ters yüz edip diğer yüzünü de pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158528
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2021
246 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tam buğday unu (Aldığı kadar)
6 yumurta
Yarım çay bardağı su
Tuz
İçi ve üzeri için:
250 gram çökelek
1 demet maydanoz
1/2 kg tereyağı (tercihe göre daha az olabilir)
2 su bardağı un bir kaba konulur ortası açılarak, yumurtalar, su ve tuz konulur.
Parmaklarla karıştırılarak özleştirilir ve 20 dakika boyunca katı bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
Hamur kesilerek hava kabarcığı kalmaması olmuştur demektir.
10-12 bezeye kesilerek ayrılır.
Unlanarak bezeler tek tek açılır.
Çok ince açılmalıdır.
Her yufka bitiminde kurumasın diye dörde katlanarak bir bez üzerine konulur.
Peynir ve maydanozla iç harcı hazırlanır.
Tereyağı bir kapta eritilir.
Bol soğuk suyu bir kaba koyalım.
Geniş bir tepsi yağlanır.
Büyük bir tencerede içerisine tuz atılır ve kaynatılır.
Hazırlanan yufkalar önce kaynar suda 1-2 dakika pişirilir çıkarılır.
Soğuk su olan kaba konur ve hafif elle suyu sıkılarak yağlanmış tepsiye hamur buruşturularak yayılır.
Her hamur arasına bir kaşık tereyağı serpilir.
Yufkaların yarısı işlem tamamlanınca üzerine iç harcı dağıtılarak konulur.
Sonra kalan yufkalar aynı işlemle üzerine yayılır.
Üstüne yağ serpilir.
200°C ısıtılmış fırında 40 dakika alt üst kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkarılır ve servis tabağına ters konularak hazırlanır.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158625
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2021
324 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 kg un
11 adet yumurta
100 gram tereyağı
Yarımşar su bardağı sıvı yağ ve süt
Yarım kg beyaz peynir
1'er demet dereotu ve fesleğen
Yeteri kadar su
Tuz
Unu düz bir zemine döküp ortasını havuz gibi açın. 10 adet yumurtayı içine kırın ve tuz ekleyip yoğurun. Daha sonra dinlenmeye bırakın. 10 dakika ara ile yoğurma işlemini 5 kez tekrarlayın. Hamuru 10 parçaya ayırıp tepsinizin büyüklüğünde açın. Geniş bir tencerede tuzlu su hazırlayıp kaynatın. Yufkaları bu suda 1 dakika haşlayın. Hemen soğuk suya atın ve süzün. Bir kapta tereyağı, sıvı yağ, süt ve 1 adet yumurtayı karıştırın. Tepsiye bir adet yufka koyup üzerine kaşıkla sütlü karışımdan dökün. Bu şekilde 5 adet yufkayı tepsiye yerleştirin. Beyaz peyniri ufalayıp ince kıyılmış dereotu ve fesleğen ile karıştırın. Yufkaların üstüne bu karışımı dökün. Kalan yufkaların aralarına sütlü karışımdan dökerek peynirli harcın üstüne koyun. Tepsiyi ocağa oturtun. Kısık ateşte altı kızarana kadar pişirin. Altı kızardığında üstüne bir başka tepsi kapatarak alt üst edin ve diğer tarafı da kızartın. Dilimleyerek servis yapın.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158685
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2021
285 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
4 adet yumurta
2 çay bardağı su
Aldığı kadar un
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
İçi için:
250 gram tulum peyniri
1 demet maydanoz
4 su bardağı soğuk su
Derin bir kabın içine bir miktar unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açarak yumurtaları, suyu ve bir tutam tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar, un ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Hamurdan 9 beze koparın. Her bezeyi tepsi büyüklüğünde açın. Yağlanmış fırın tepsisine 3 adet yufkayı aralarına erimiş tereyağı sürerek üst üste koyun. Tulum peynirini ince kıyılmış maydanoz ile karıştırın. Harcın yarısını 3 kat yufkanın üzerine yayın. Kalan 3 yufkanın arasına tereyağı sürüp tepsiye yerleştirin. Kalan peyniri yufkaların üzerine yayıp, diğer yufkaları da yine arasına tereyağı sürerek en üste kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tepsinin üzerine 4 su bardağı soğuk su dökün ve 5 dakika daha fırında tutun. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158997
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2021
248 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet yumurta
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un
Tuz
250 gram tereyağı
İçi için:
500 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 adet yumurta
Yumurtaları derin bir kabın içine kırın. Suyu ekleyip birlikte çırpın. Tuz ve unu ekleyip iyice yoğurun. Hamuru 1 saat dinlendirdikten sonra, 12 parçaya ayırın. Yufkaları tepsi büyüklüğünde açın. Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suda yufkaları tek tek haşlayın. Daha sonra, kaynar su içinden soğuk su dolu bir kaba alın. Yufkaların sularının süzülmesi için önce bir süzgece, daha sonra bir havlu üzerine alın. Tereyağını eritip tepsiyi yağlayın. Yufkaların 6 adedini, aralarını yağlayarak üst üste tepsiye dizin. iç harcı için peyniri çatalla ezin. ince kıyılmış maydanozu ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Harcı hamurların üzerine yayın. Kalan 6 adet yufkayı aralarını yağlayarak harcın üzerine döşeyin. Böreği kare kare kesip üzerine kalan tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Su Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159494
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2021
312 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
5 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir tam su bardağından biraz daha az su
200 gram tereyağı
Yarım tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için:
1,5 litre sıcak su
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hamurları ve fırın tepsisini yağlamak için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
İç harcı için:
600 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Unu oval bir karıştırma kabına eleyerek alın. Tuzu ekleyin. Unun ortasını elinizle havuz gibi açın. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yedirin.
Hamurun toparlanması için azar azar 2/3 su bardağı suyu ekleyin. Yavaş yavaş toparlanan hamuru, mutfak tezgahınızın üzerine alın. Avuç içinizle bastırarak sertleşip iyice özleşene kadar hamuru yoğurmaya devam edin.
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Mutfak tezgahınızın üzerini unlayın. Hamur bezelerinin iki tanesini kullanacağınız fırın tepsisinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde oklava yardımıyla incecik açın.
Kalan sekiz adet hamur bezesini, fırın tepsinizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak açtığınız diğer iki adet hamur parçasına oranla biraz daha kalın olacak şekilde oklavayla açın.
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve zeytinyağını aktarın.
Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın.
Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Fırın tepsinizden daha büyük bir şekilde açtığınız hamur parçalarının bir tanesini tepsinin tabanına yayın. Üzerini 1 çay bardağı zeytinyağının bir kısmı ile yağlayın.
Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Fırın tepsinizin boyutuyla doğru orantılı bir şekilde açtığınız 8 adet hamur parçasını aralarını yağlayıp peynirli iç harç koyarak bu şekilde üst üste dizin. En altta kalan hamur parçasının fazla kısımlarını içe doğru katlayın.
Fırın tepsinizin boyutundan daha büyük bir şekilde açtığınız bir diğer haşlanmış hamur parçasını tepsinin en üst kısmına yerleştirin. Dışarıda kalan kısımlarını elinizle tepsinin tabanına doğru ittirin. Üzerini kalan zeytinyağı ile yağlayın.
Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin. Oda ısısında içini çekmesi için 10-15 dakika kadar beklettiğiniz böreği dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Not: Hamurları, parçalanmaması için çok fazla karıştırmadan yeteri kadar haşlamaya özen gösterin. Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız. Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.
|
Su Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159497
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2021
291 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Unu eleyin ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı birbirine yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamuru yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamur açacağınız yeri unlayın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir anda dörde bölmüş olacaksınız.
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalıdır. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıymalı da yapabilir.
Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsinin en altına serin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Ardından haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son bir yufka kalana kadar yapın ve her haşlanmış yufka üzerine mutlaka erimiş tereyağı sürün.
En son kalan kuru yufkayı da tepsinin üstüne yerleştirin ve tereyağı sürün. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Su böreği hazır.
|
Su Böreği |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163239
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2022
254 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3,5 su bardağın
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 adet yumurta
Haşlamak için:
1,5 litre sıcak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Ara katları için:
1/2 çay bardağı sıvı yağ
125 gram tereyağı
İç harcı için:
600 gram beyaz peynir
Yumurtaları bir kase içerisine kırın. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışımın üzerine unu ekleyip tahta kaşıkla toplayın ve sonra yoğurmaya başlayın. Su böreği hamuru yapışkan bir hamur olmalıdır. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakın.
Un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak bezelerinizi ayırmaya başlayın. Bezelerinizi mandalina büyüklüğünde hazırlayabilirsiniz.
Bezelerinizi un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip üzerine bir buzdolabı poşeti kapatarak yarım saat bekletin.
Tereyağına sıvı yağ ekleyip ocakta eritip böreğinizin katlarına sürmek üzere hazırlayın.
Yarım saat sonra ilk bezenizi açıp ince bir yufka haline getirin. Tepsinizin tabanına eritilmiş yağı sürdükten sonra bir yağlı kağıt serip pişmemiş ilk yufkanızı serin.
Üzerine çok az eritilmiş yağdan sürün. Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın.
Kaynamış suya açtığınız bezelerden ikincisini atıp 30 saniye kadar kaynatın. Bu sırada, kenarlara yapıştığını fark ederseniz, bir kepçe yardımıyla yavaşça kenarlardan çıkarabilirsiniz.
Yufkanızı 30 saniye kadar kaynattıktan sonra hemen çıkarın ve buz gibi suyun içine atın.
Suyun içerisinde biraz beklettikten sonra yufkayı çekerek çıkarın ve fazla suyunu hafifçe sıkın.
Yufkayı ilk yufkanın üzerine serin ve tüm katmanların üzerine erimiş yağı sürmeyi unutmayın. Tepsinin ortasına ulaştığınızda araya peynirli harcınızı yerleştirin ve diğer katmanları da tamamlayın.
Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin.
Ardından dilimleyerek servis edin.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166275
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2022
208 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un (Birazcık sert bir hamur olacak)
İçi için:
250–300 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Aralarına sürmek için:
150 gr. tereyağı (eritilir)
Haşlamak için:
Tuz
Su
Yumurtalar tuzla çırpılır. Yarım çay bardağı su eklenir. Azar azar un ilave ederek hamur yoğurulur. İç harcı için peynirler ezilir, maydanozlar minik minik doğranıp karıştırılır. Hamurumuz o sırada dinlenmiş olur. Hamur on bezeye bölünür. Kurumaması için bezelerin üstü örtülür. Tezgaha un serpilerek, bezeler incecik olana dek, tepsi boyutunda açılır. Açılan bezeler temiz bir örtü üstüne serilir. O arada büyükçe bir tencereye su konur, kaynamaya bırakılır. Tencerede kaynatılan suya 2 yemek kaşığı tuz eklenir. Böreğin pişeceği tepsi, eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Yufkalar kaynayan tuzlu suda 30-35 saniye haşlanır. Ardından hemen soğuk su dolu bir kaba alınır. Böreğin alt zemini için beş tane yufka haşlama işleminden geçip her katı eritilmiş tereyağı ile yağlanarak, beş katın sonunda iç harç ilave edilir. Kalan beş yufkaya da yine haşlama işlemlerini yaparak ve aralarına her kata tereyağı sürerek tepsiye alınır. Son katın da üzerine bolca erimiş tereyağından dökülür ve fırçayla yayılır. Börek fırına girmeden önce dilimlenir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana dek kontrollü olarak pişirilir.
|
Su Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170339
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2023
216 defa indirildi / yazdırıldı
|
2/5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
4 adet yumurta
Haşlamak için;
1 litre su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
75 gram tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağ
Harcı için:
450 gram beyaz peynir
Hamurları çok fazla haşlamayın.
Bir kasenin içine yumurtaları, tuzu ekleyip çırpın.
Unu yavaş yavaş koyup yoğurun.
Yoğurma işlemi sonrası hamuru parçalara ayırıp bir tepsiye koyun ve dinlenmeye bırakın.
O sırada tencereye suyu, tuzu ve yağı koyup kaynatın.
Su tam kaynayınca tezgahta oklavayla hamurları açın.
İyice açtığınız hamurları haşlanmış suyun içine bırakın.
15 saniye sonra hemen çıkarın.
Arasına eritilmiş tereyağı ve sıvıyağ karışımını sürün.
Akabinde beyaz peyniri ezip koyun.
Her bir hamur katmanını aynı şekilde yapın.
En son katmanın üzerini de iyice tereyağı sürün.
200 derecelik fırında 1 saat boyunca pişirin.
Böreğinizi sıcakken kesmeyin. Soğuduktan sonra kesip servis edin.
|
Su Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172359
Gönderme Tarihi: 30.May.2023
228 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
Hamuru için:
600 g un
5 adet yumurta
2 adet yumurtanın sarısı
30 ml su
1 çorba kaşığı tuz
Açmak için:
125 g un
100 g nişasta
Yağlamak için:
250 g tereyağı veya sadeyağ, eritilmiş
Haşlamak için:
3 litre su
1 ½ çorba kaşığı tuz
15 ml zeytinyağı
Kıymalı İç için:
400 g kıyma, yağlı
3 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
15 g tereyağı veya sadeyağ
20 dal maydanoz, ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Peynirli İç için
400 g beyaz peynir, küçük parçalar halinde kesilmiş
20 dal maydanoz, ince kıyılmış
Kıymalı iç harcı için kıyma ve soğanı yağda birlikte kavurun. Maydanoz, tuz ve karabiber ilave ederek çevirin. Ateşten alıp bir kenarda bekletin.
Peynirli iç harcıyla hazırlamak için peynir ve maydanozu karıştırın.
Hamuru hazırlamak için unu eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. İçine yumurtaları kırın, suyu ilave edin ve tuz atın.
Yoğurarak pürüzsüz bir hamur elde edin. Üstünü örtüp 30 dakika dinlendirin.
Yeterince dinlenen hamuru, ovalayarak 4- 5 santim kalınlığında bir rulo haline getirinceye kadar inceltin. 10 eşit parçaya bölün.
Hamurları elinizin ayasıyla hafifçe bastırarak bezeler halinde hazırlayın ve üzerini örterek 20 dakika daha dinlendirin.
Tezgâha un ve nişasta serpin ve bezeyi oklavayla açın. Açtığınız hamurun üzerine de un ve nişasta serpin. Yaklaşık 30 santim çapında yufka açın.
Yufkayı oklavanın kenarlarından bastırarak 8-10 defa ileri geri yuvarlayın ve genişletin. Tekrar yufkayı oklavadan çıkartıp arasına un ve nişasta karışımı serpiştirin. Bu işlemi yufka 1 milim kalınlığında ve 50-60 santim çapında kâğıt gibi olana kadar en az 2 veya 3 defa tekrar ederek yufkayı inceltin.
Hazırladığınız yufkayı temiz ve kuru bir bez üzerinde bekletin.
Eş zamanlı olarak geniş bir tencerede su, tuz ve zeytinyağını kaynatın. Başka bir tencereye soğuk buzlu su koyun.
Börek tepsisini yağlayın, açtığınız ilk yufkayı kuru bir şekilde tepsiye yayın ve üzerine 1 çorba kaşığı yağ gezdirin.
Daha sonra 4 bezeyi daha 7 ve 8 numaralı işlemleri tekrar ederek teker teker açın. Açtığınız her yufkayı dinlendirdikten sonra dörde bölün.
Dörde bölünen hamurları kaynar suya teker teker atın ve 20-30 saniye haşlayın.
Ardından hemen soğuk buzlu suya atın ve sudan çıkartıp üstüne bez serilmiş bir süzgece alın.
Hamurun suyu süzüldükten sonra tepsiye hafif büzgülü, dalgalı bir şekilde döşeyin. 2 parça hamuru tepsiye döşedikten sonra üzerine 1 çorba kaşığı yağ gezdirin. Diğer 2 parça hamuru da tepsiye döşeyerek tekrar üzerine yağ koyun.
Açtığınız ve dörde böldüğünüz yufka parçalarını 13, 14 ve 15 numaralı etapları tekrar ederek tepsiye döşeyin ve üzerine peynirli ya da kıymalı harcı yayın.
Daha sonra 4 bezeyi açın. 13, 14 ve 15 numaralı etapları tekrar ederek tepsiye döşeyin.
En sona kalan 1 bezeyi 60 santim çapında açıp kuru bir şekilde hazırladığınız böreğin üstüne serin.
Böreğin üstünü yağlayıp 200°C fırında iç sıcaklığı 160°C’ye gelene kadar 20-25 dakika pişirin.
|
Su Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176875
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2024
152 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Hamur İçin:
4 su bardağı un
1 su bardağı su
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
Bir tutam tuz
İç Harcı İçin:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet taze soğan
Yarım demet taze maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
Susam veya çörekotu
Hamur için unu yoğurma kabına alın.
Ortasını havuz gibi açıp içine su, süt, sıvı yağ, sirke, ve tuzu ekleyin.
Yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya bölün.
Her parçayı un serpilmiş tezgah üzerinde çok ince olacak şekilde açın. Açılan hamuru yağlayın.
Açılan hamurları üst üste koyun. İlk hamuru yağlayıp, üstüne diğer hamuru koyup yağlayın ve bu işlemi bitene kadar devam edin.
En üste koyduğunuz hamuru yağlamayın.
Yağlanan en üst hamuru uzunlamasına rulo şeklinde sarın.
Hazırlanan ruloyu spiraller şeklinde dolayarak yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Not: Hamuru açarken un kullanmaktan çekinmeyin, böylece hamurun yapışmasını önleyebilirsiniz. İç harcınıza damak zevkinize göre baharatlar ekleyebilirsiniz. Su böreğini fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp dinlendirirseniz, daha kolay dilimlenecektir.
|
Su Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177688
Gönderme Tarihi: 10.May.2024
173 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
6 adet yumurta
Yarım çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar un
İçi için:
Yarım demet maydanoz
Bir yemek tabağı dolusu peynir
Aralarını Yağlamak İçin:
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Pişirmek için:
3,5 litre kaynar su
2 yemek kaşığı tuz
2 diş limon tuzu
Unu ele alın ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı içeren yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyunu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamur yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamurun açacağı yeri unlayın. Hamur bezlerini oklava yoluyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir ve dörde bölmüş kayıtlı olun.
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir sıkın sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalı. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıvırmalı da yapabilir.
Fırın tepsisini belleği ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsisinin en adına serin. Üzerine eritilmiş depolama gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Daha sonra haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son olarak bir yufka kalana kadar yapın ve onu sakladığınız yufkanın üzerine mutlaka erimiş hafızada sürün.
En son kalan kuru yufkayı da tepsinin içine yerleştirin ve belleği sürün. Su böreğini, ayrılıkları 180 derece yayınlamak üzeri kızarana kadar devam edemezsiniz. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın.
|
Su Böreği |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1370 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180239
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2024
39 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
5 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
400 gr beyaz peynir veya lor peyniri
1 demet maydanoz
Yufkaları Haşlamak İçin:
1 yemek kaşığı tuz
Su (kaynatmak için)
Soğuk su (şoklamak için)
Yufkaların Arasına Sürmek İçin:
200 gr tereyağı (eritilmiş)
Geniş bir kaba yumurtaları kırın, suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
Hamuru 10 eşit bezeye ayırın. Bezeleri un yardımıyla olabildiğince ince açın. Açtığınız yufkaları kurumaması için hafifçe unlayıp bir kenarda bekletin.
Geniş bir tencerede su kaynatın, içine tuz ekleyin. Bir tencereye de soğuk su hazırlayın. Yufkaları tek tek kaynar suya atın ve 30 saniye kadar haşlayın, ardından hemen soğuk suya alın. Fazla suyunu süzdürün.
Tepsiyi tereyağı ile yağlayın. İlk yufkayı haşlamadan tepsinin tabanına serin. Diğer yufkaları haşlayıp sererken aralarına tereyağı sürün. Yufkaların yarısını bu şekilde dizdikten sonra, iç harcı olan ezilmiş peyniri ve doğranmış maydanozu serpiştirin.
Kalan yufkaları aynı şekilde haşlayarak tepsiye dizin. Her kat arasına tereyağı sürmeyi unutmayın. En üst katı ise haşlamadan serin ve kalan tereyağını üzerine sürün.
Su böreğini önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirin ve dilimleyerek servis yapın.
|
|