|
Peynirli Su Böreği |
|
haticekorat
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.06.2008
Mesajlar: 26 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24389
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2008
5,403 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. (10 çay fincanı) un
1 su bardağı açma payı un
1 su bardağı nişasta
8 yumurta
1 büyük paket (250 gr) kahvaltılık tereyağı
6 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 demet maydanoz
İçi için: Yukarıda belirtilen ölçüler için tuzu alınmış ve çok yumuşak olmayan beyazpeyniri rendeleyip ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile karıştırın.
Unu hamur tahtasına eleyip ortasını açarak yumurtaları kırın ve 1 tatlı kaşığı tuz serperek iyice tellendirip özlü bir hamur yoğurun. Daha sonra büyük bjr yumak haline getirip üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin!
Bir bardak nişastayla 1 bardak unu karıştırarak açma işleminde kullanmak üzere hazırlayın.
Hamur tahtasına nişasta-un karışımını hafifçe serpip büyük yumağı iki elinizin aya-sıyla uzun silindir haline getirin ve 10 eşit parçaya bölün, Her parçayı tek tek yuvarlayarak ayrı ayrı yumaklar yapın ve yumaklara fiske fiske un serperek üzerlerini nemli bezle örtüp yarım saat daha dinlendirin.
Her yumağa un-nişasta karışımını serperek elle bastırıp ikişer ikişer üst üste koyun (yufkalar kurumamaları için tek tek açılmaz). 40 santimetre çapında bir daire halinde açın ve üçgen katlayıp açma işlemi bitinceye kadar temiz kuru bir bez altında muhafaza edin.
Öte yandan geniş bir tencerede 5 tatlı kaşığı tuz konulmuş kaynar su hazırlayın. Bu arada tereyağını da ısıtarak eritin.
Börek tepsisini yağlayıp bir yufkayı haşlamadan yayın ve üzerine yağ gezdirin; bir yufkayı da üzerine yaymak için yine haşlamayın.
Kalan sekiz yufkayı kaynamakta olan tuzlu suda 1-2 dakika haşlayın ve soğuk suya daldırdıktan sonra süzgece alarak süzdürün. Sonra, kuru bir peçeteyle hafifçe suyunu aldırarak tepsideki yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkalardan dördünü daha aynı şekilde haşlayıp aralarına yağ gezdirerek tepsiye döşeyin. Beşinci yufkanın üzerine peynirli börek içi döşeyin. Öteki dört yufkayı da haşlayıp aralarına yağ gezdirerek yaydıktan sonra kalan haşlanmamış yufkayı en üste yayın ye üzerini kalan yağla yağlayın. Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirdikten sonrâ 10-12 santimlik karelere kesip servis yapın.
ML® Pirinçli Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
YEŞİM
Aşçı
Kayıt: 22.06.2006
Mesajlar: 19 Şehir: İZMİR |
Kısa URL: https://ml.md/lc15269
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2007
5,016 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yumurta
2 çay bardağı su
Tuz
Un
İçi:
250 gr istediğiniz peynir
1 demet maydanoz
Aralarına sürmek için erimiş tereyağı
En son üstüne:
4 su bardağı soğuk su
Hamur malzemesini kulak memesi yumuşaklığında yoğurup üzerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendiriyoruz.
Sonra 6 eşit parçaya kesiyoruz .
Her bezeyi 30 cm lik tepsi için tepsi boyutunda az un serperek açıyoruz.
3 yufkayı aralarına erimiş tereyağı sürerek üst üste koyuyoruz.
Üzerine iç harcımızı serpiyoruz.
Kalan 3 bezeyide açıp aralarını yağlayarak tepsimize yayıyoruz.
Önceden ısıtılmış fırınımıza böreğimizi karelere keserek veriyoruz.
Güzelce pişen ve kızaran böreğimizi fırından çıkarıyoruz.
Üzerine 4 su bardağı soğuk suyumuzu gezdirerek döküyoruz.
Tekrar fırına verip suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Yaklaşık 5-10 dk. arası suyunu çekiyor.
Sonrada sıcak sıcak servis yapıyoruz.
ml® bonbon böreği için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
Su Böreği |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc1459
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2006
4,691 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
Yarım çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
1 büyük kalıp beyaz peynir (300 gr.)
1 demet dereotu-maydanoz
1 yumurta, 3 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı tereyağı (yufkaların aralarını yağlamak için)
Bir tencereye 6 yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt, yarım çorba kaşığı tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un ile sertçe bir hamur yapılır. İyice yoğrulur. 10- 12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir.
Her parça unlanarak 2 mm. inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.
Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır.
Tepsiye büzgülü olarak serilip her defasında erimiş yağ gezdirilir.
Hamurun yarısı bitince peynirli iç konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde serilip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir. Bolca yağlanıp fırında veya ocakta çevrilerek kızartılır. İçin hazırlanması: Rendelenmiş peynir, yumurta doğranmış, maydanoz, dereotu karıştırılır.
Not: Yukarıdaki malzemeden 40 cm çapında iki tepsi börek yapabilirsiniz.
ML® Su Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
karavana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2008
Mesajlar: 30 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc22676
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2008
4,680 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet yumurta
1 çay kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Arası için:
1 paket tereyağı
Yarım litre süt
İçi için:
1 küçük kalıp beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 adet yumurta
Un havuz haline getirilir. Ortasına yumurta, tuz ve sirke konur. Havuz yavaş yavaş kapatılır, un eklenerek serte yakın bir hamur yoğrulur. Yarım saat dinlendirilir. Hamur 12 parçaya ayrılır. Her parça olabildiğince ince açılır. Her yufka kaynayan tuzlu suya batırılır çıkarılır, suyu süzdürülür. Tereyağı eritilir, sütle karıştırılır. Yağlanmış tepsiye bir adet pişmemiş yufka konur. Üzerine 5 adet yufka aralarına tereyağlı karışım sürerek ve buruşturarak üst üste yerleştirilir. Kıyılmış maydanozla karıştırılmış peynir serpilir. Kalan haşalmış 6 yufkada aynı şekilde buruşturarak ve aralarına tereyağlı karışım sürerek yerleştirilir. Üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreğin yüzeyi kızarana kadar pişirilir. Kare kare keserek servise sunulur.
ML® Kolay Su Böreği için tıklayın
|
Peynirli Su Böreği |
|
balaban
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2009
Mesajlar: 54 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc34800
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2009
4,176 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram un (7 kahve fincanı)
60 gram su (3/4 kahve fincanı)
3 yumurta (bütün)
15 gram tuz (1 çorba kaşığı)
100 gram nişasta (2 kahve fincanı)
40 gram sadeyağı, ya da margarin (6 çorba kaşığı)
İçi için:
250 gram peynir
1 yumurta
1 kahve fincanı süt
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
Tuz
Hamuru haşlamak için:
16 bardak su
1/2 silme kahve fincanı tuz
Hamur açılan tahtaya; 7 kahve fincam un eledikten sonra unun ortasını havuz gibi açmalı ve bu yere 3 adet yumurta ile içine 1 çorba kaşığı tuz katılmış üç çeyrek kahve fincanı su koyarak karıştırmalı ve yuğurmalı, az uzattıktan sonra bunları dokuz eşit parçaya kesmeli ve kesilen parçaların üstlerine bastırarak yassılttıktan sonra üstlerine nemli bir bez örtmeli ve yarım saat dinlenmeye bırakmalıdır.
Yarım saat sonra, hamurları teker teker alarak, bunlan üstü unlanmış tahtada merdane ile küçük bir tabak yuvarlaklığında büyütmeli, sonra da büyütmüş olduğumuz her bir hamuru bir kaç kez oklavaya sararak, sarılmış olduğu halde uçlarına bastırmalı, yuvarlamalı, sonra da oklavadan çıkararak başka bir ucundan tekrar sarmalı, bu 9 parça hamurdan yalnız bir tanesi böreği içinde pişirecek olduğumuz 24 - 25 santim yuvarlaklığındaki tepsiden iki misli, diğer sekiz tanesi ise tepsiden ancak üç parmak daha büyük olmak üzere hamurları büyüterek yuvarlak açmalıdır. (Ortalarına birer miktar nişasta serperek hamurlan üst üste koymalı, teker teker fakat üst üste olmak üzere oklavaya sararak açmalıdır.)
Sonra, açılmış bu hamurlardan büyük olanını alarak bunu, içi hafifçe yağlanmış olan tepsiye kenarlarından taşarcasına döşemeli, sonra da diğer hamurları teker teker alarak, bunları, içinde kaynar bir halde 16 bardak tuzlu su olan tencereye atıp ancak 1 dakika kadar haşlamalı, sonra da haşlanmış her hamuru olanağınca yırtmadan dikkatli bir şekilde sıcak sudan çıkararak diğer bir tencereye içindeki soğuk suya atmalı ve soğuk sudan çıkararak, üstüne hafifçe ılık yağ serpilmiş olan ilk hamurun üstüne tepsiden bir hamur, bir kaşık erimiş yağ olmak üzere eldeki hamurların yarısını böylece tepsiye döşemeli, sonra da bunların üstlerine; ezilmiş 250 gram peynire 1 yumurta, 1 kahve fincanı süt, yarımşar demet kıyılmış dereotu ve maydanoz koyarek ve karıştırarak elde edilmiş peynirli içini eşit olarak yaydıktan sonra peynirin üstüne de yine aynı şekilde kalan diğer hamurları haşlamalı, tepsiye döşemeli ve üstlerine de, yanlardan taşan ilk hamurun kenarlarını kapatmalıdır.
Hamurların döşenmeleri sona erince; bunun üstüne, kalan yağı geçirdikten sonra tepsiyi orta kuvvetteki fırına sürerek, bir, bir çeyrek - bir buçuk saat arasında pişmeye bırakmalı, sonra üstüne, ya büyük bir tabak ya da başka bir tepsi kapatmalı, altüst ederek böreği tabağa almalı ve hemen servis yapmalıdır.
ML® Hint Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
neyzen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8154
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2006
4,139 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
çeyrek bardak su
1 su bardağı nişasta
150 gram peynir
1 su bardağı süt
200 gram kıyma
5 adet yumurta
Yeteri kadar maydanoz ve tuz
6 kaşık tereyağı
Hamur tahtası üzerine un elenir, ortası açılır. Dört bütün yumurta, yeteri kadar tuz, su, konarak hamur güzelce yoğrulur. Yoğurulurken iki avuç içi basarak ileri geri hareket ettirilir. Sağa sola da hamuru uzatır derecede yuvarlanır. İki ucu üst üste katlanıp rutubetli bezle örtülür. On dakika sonra tekrar hamur tarif üzerine yoğrulur, uzatılır, katlanır; tekrar uzatılır, katlanır. Böylelikle hamur altı - yedi kez katlanmış ve yoğu-rulmuş olur. Sonuncu uzatışta iki parmak genişliğinde kesilir, on altı parçaya bölünür. Bu parçalar ıbezle örtülür. Hamur tahtası üzerinde bir pazı merdane ile altına üstüne hafif nişasta atarak büyütülüp bir kenara konur. Üzerine nişasta serpilir, diğer hamurlar açılır, üzerine konur. Böylelikle hamurla üstüste nişastalanarak hazırlanır. On altı hamuru açamıya-cağımızdan, sekizini ele alırsınız, sekizinin gene üzeri kapalıdır. Sekiz hamurun kenarlarına avuç içiyle basılır. Sonra merdane, kenarlarına hafif açar şekilde gezdirilir. Sonra hamurlar teker teker kenara alınır, gene üzerlerine hafif nişasta serpilir. Hamur tamamlandıktan sonra merdane ile her tarafı açılır. Daima ortasına fazla merdane vurulmıyacaktır. Hamurlar teker teker kaim oklavaya sarılır, sarılırken de eğer nişstasız yapışır dereceye geliyorsa gene hafif nişasta serpilir, tki elle avuç içerisi-siyle uçları ileri geri bastırılır. Hamur oklavadan teker teker çıkarılır ve böylelikle açılmış olur. Diğer sekiz pazı da böylelikle tamamlanır. Bu sırada büyük tencerede 'bol tuzlu kaynamış su hazır olur. Pişireceğimiz tepsi yağlanır, hazırlanır. Hamurun bir tanesi kaynar suya atılır, iki elle hamurun suyu alınır. Bol tuzsuz soğuk suya çıkarılır, suyu süzülerek tepsiye yerleştirilir. Üzerine süt, yumurta ve yağdan ayrılmış harç, bir kaşıkla hamurun her tarafına gezdirilir. Sekiz hamur tamamlandıktan sonra üzerine kıyma, peynir konur. Diğer sekiz hamur da tamamlanır, alt üst on altı hamur olmuş olur. Eğer kalın arzu edilirse istenildiği kadar çoğaltılır. Orta ateşli fırın ya da mangal kömürü ateşinde pişirilir.
ML® Arap Böreği için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
Su Böreği |
|
siyahinci
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.07.2006
Mesajlar: 21 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc6361
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2006
4,092 defa indirildi / yazdırıldı
|
700 gr un
4 yumurta
1 kahve kaşığı tuz
½ kg. çökelek peyniri
Maydanoz
Sıvı yağ (eritilmiş tereyağı da kullanılabilir)
Bir kabın içine un konup, ortası açılır. Yumurta, tuz, su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 10 eşit parçaya bölünür, her biri tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar bir bez üzerine serilerek 1 saat kuruması beklenir. Diğer bir yanda geniş bir kapta su kaynatılıp, tuz atılır. Tepsi iyice yağlanır, içine bir tane kuru hamur yayılır. Hamur yağlandıktan sonra içi olarak hazırlanan çökelek, üzerine maydanoz karışımı serpilir. Geri kalan hamurlar teker teker kaynatılmış suya bastırılır. Sonra soğuk suya bastırılıp delikli süzgecin üzerine serilir. Suyu süzdükten sonra tepsiye konur. Hamurların arasına önce iç malzemesi konur, sonra yağ gezdirilir. En son hamur kuru olarak yayılıp, üzeri yağlanır. Fırında yada kısık ateşle çevrilerek kızartılır.
ML® Saçaklı Börek için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
SU BÖREĞİ (PEYNİRLİ) |
|
semih44
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.01.2008
Mesajlar: 40 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc20705
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2008
3,992 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 Su bardağı un
1 Su bardağı süt
8 Yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz
125 gr. margarin
1/2 kalıp beyaz peynir
1 Demet maydanoz
Unun ortasını açıp 4 yumurta kırınız. 1 tattı kaşığı tuz ve 7 çorba kaşığı su ilâve edip sertçe bir hamur yapınız. 10 Eşit parçaya bölümüz. Genişçe bir tencereye 10 su bardağı su koyup tuz atarak kaynatınız. Yanına soğuk su hazırlayınız. İlk bezeyi büyükçe açıp yağlanmış tepsiye kenarları sarkacak şekilde yayınız. Diğer bezeleri de 1 mm. inceliğinde açıp dörde bölünüz. Her parçayı kaynar suya atıp ıslatarak 5-6 saniye bekletiniz. Kevgirle alıp soğuk suya batırarak ters çevrilmiş süzgece alınız. Temiz tülbentle fazla suyumu alıp, tepsiye hafif buruşturarak yerleştiriniz. Diğerlerini de aynı şekiülde hazırlayınız, her katın aralarına hazırlanan içten 2-3 kaşık yayınız. En son yufkayı tepsi büyüklüğünde açıp yufkaların üzerine yerleştiriniz. Sarken kısımları üste kapatıp sulandırılmış yumurta sarısı sürerek pembe renkte pişiriniz.
İÇİNİN HAZIRLANMASI: 4 yumurta çarpılır (birinin sarısı üstü için ayrılır) süt, yağ, rendelenmiş peynir, kıyılmış maydanoz îlâve edilip karıştırılır.
ML® Delioğlan Sarığı için tıklayın
|
Su Böreği |
|
R.Dumankaya
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2007
Mesajlar: 54 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc18091
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2007
3,903 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Bilgin
Hamuru için:
8 su bardağı un,
5 yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
ılık su.
İçine:
Yarım kilo peynir,
isterseniz maydanoz,
10-12 çorba kaşığı sıvı yağ.
Böreği pişirmek için:
4-5 çorba kaşığı sıvı yağ.
Yufkaları ıslamak için:
3 litre sıcak su,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı yağ,
3 litre soğuk su.
Hamurun tüm malzemelerini bir kaba boşaltıyoruz. Ortadan karmaya başlarız. Bir yandan da az az su ilave ederiz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edesiye kadar yoğrulur.
Bu hamurdan 10-11 adet yufka yapılır. Tepsi güzelce 2-3 çorba kaşığı yağ ile yağlanır. İlk yufka tepsinin ölçüsüne göre açılır ve tepsiye yerleştirilir. Üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirilir. (2 adet yufka suda haşlanmaz. Bunların biri tepsinin tabanına konur, diğeri en üstüne) Diğer yufkalar kaynamakta olan suyun olduğu tencerede yada tepside (su kaynaymca içine tuz ve yağ ilave edilir.) 1 dakika kadar bekletilir. Delikli kepçe ile alınır. Soğuk suyun içine atılır ve hemen alınır. Tepsiye dizilir. Haşlanan yufka suyun içinde büzüşüyor. Sulan çıkınca tepsiye dizerken elinizle çok az düzeltirseniz iyi olur. Jzerine peynir rendesi dizilir. Üzerine tekrar haşlanmış yufka, bu yufkanın üzerine de az sıvı yağ gezdirilir. Üzerine haşlanmış yufka konur. Daha sonra peynir derken en son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine düzgünce yerleştirilir. Kızgın fırında kızarana kadar pişirdiğimizde işlem tamamdır.
ML® Burgu Börek için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
Su Böreği |
|
nadire
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.11.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Kozan-Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc19515
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2007
3,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
10 yumurta
250 gr. margarin
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
150 gr. kaşar peyniri
150 gr. beyaz peynir
100 gr. nişasta
1/2 lt. süt
Tuz
Unu hamur tahtasına eleyiniz.
5 yumurta, biraz tuz koyup ılık su ile kulak memesinden sert bir hamur yapınız.
İyice özleştiriniz.
Yuvarlıyarak 5 cm çapında bir silindir yapıp 12 eşit parçaya ayırınız.
Nemli bez altında 15 dadika dinlendiriniz.
Dinlenen bezeleri merdane ile 15-20 cm. çapında açınız, üzerine nişasta karıştırılmış un serpip 6 adedini üst üste koyunuz.
En üs tekine un serpip yaş bez altında 1/2 saat dinlendiriniz.
Sonra nişastalı unu fırça ile süpürüp tekrar nişastalı un serpip yine 6 tanesini üst üste koyunuz (un nemlenmiş olduğu için süpürmek lazımdır.)
6 tanesini birden önce merdane ile biraz açıp sonra oklavaya sararak açıp inceltiniz.
Hamur oklavaya sırılmış haldeyken en üstteki hamur katının birini açıp oklavayı kendinize doğru çekiniz, böylece en alttaki hamur üste çıkmış olur. Tekrar oklavaya sararak inceltiniz.
Her oklavaya sarmada en üsttekini yukardaki gibi bir kaydırarak üste alınız.
Böyle kaydıra kaydıra açarak hamuru 2-3 mm. incelikte açınız.
Bir tencereye bol su tuz ve 1 fincan zeytinyağı koyup kaynatınız.
Su kaynayınca yufkaları birer birer atıp 2-3 dakika haşlayıp soğuk suya alınız.
Soğuk sudan çıkarıp kuruladıktan sonra yağlanmış bir tepsiye döşeyiniz.
Tekrar bir kat daha koyup bir kepçede hazırlanan içten koyup yufkalar bitinceye kadar bir kat yufka, 1 kat iç olmak üzere tepsiye döşeyiniz.
En üstüne de yağ sürüp fırında altı üstü pembe renkte pişiriniz.
Karelere kesip servis yapınız.
İçi için, Bir kase içine, kaşar peyniri rendeleyiniz.
Kaşıkla ezdiğiniz beyaz peyniri de ilave ediniz.
5 yumurta kırıp incecik kıyılmış maydanoz, dereotu, koyup karıştırınız.
1/2 lt. kaynatılmış soğutulmuş sütü ilave ediniz.
250 gr. yağı da eritip bu karışıma ilave ediniz.
Hepsini karıştırıp börekte kullanınız.
Not: Haşlanmış yumurtaları tepsiye yerleştirirken hamurun kenar kısımları daha kalın olduğundan hep kenar kısımları üst üste getirmemeğe dikkat ediniz. 6 adedi birden açamazsınız yufkaları tek, tek açabilirsiniz.
ML® Otuzaltı Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
nevra
Aşçı
Kayıt: 08.05.2008
Mesajlar: 18 Şehir: Karabük |
Kısa URL: https://ml.md/lc23705
Gönderme Tarihi: 08.May.2008
3,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 yumurta
1 çay bardağı irmik
200 gr peynir
200 gr tereyağı
1,5 su bardağı süt
aldığı kadar Çorum unu
1 demet maydanoz
Üstü için:
1 su bardağı süt
1 yumurta
Bir tencerede süt ile irmik pişirilip, soğumaya bırakılır. İrmikli sütü bir kaba boşaltıp, 5 yumurta ve tuzu ilave edip yumurta teli veya mikserle çırpılır. Un ilave edip gevşek olmayan bir hamur yapılır. Bezelere bölünüp, nişasta ile açılır. Fazla ince olmaması gerekir. Açma işlemi, tamamlanınca büyük bir tencerede suyu kaynatılır. Tuz da ilave edip kaynamakta olan suya hamur daldırılır. Biraz kaynadıktan sonra süzgeçle çıkartıp soğuk su ile yıkayıp temiz bir bezin üstüne bırakılır. Yağlanmış bir tepsiye haşlanmamış bir yufka koyup eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Haşlanan yufkaları koyup araları yağlanır. Yufkaların yarısını tepsiye koyduktan sonra maydonozlu peynir serpilir. Üzerine yine haşlanmış yufkaları aralarına yağlamak suretiyle yerleştirin. Bu işlem bitince yumurtayı çırpıp, süt ilave edip böreğin üzerine yayın. Kızgın fırına verin.
|
Su Böreği |
|
BULUT
Aşçı
Kayıt: 08.07.2008
Mesajlar: 18
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25128
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2008
3,863 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 yumurta
200 gr peynir
200 gr tereyağı
Aldığı kadar un
1 demet maydanoz
1 çay bardağı su
Tuz
1- Bir kaba 5 yumurta kırılıp, 1 çay bardağı ılık su ve tuz ilave edilerek çırpılır. Un da ilave edilip gevşek olmayan bir hamur elde edilip, özlendirilerek yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.
2- Hamur 12-13 bezeye bölünüp, oklava ile fazla ince olmayan yufkalar açılıp, bir bez üzerine yayılır.
3- Açma işlemi tamamlanınca büyük bir tencerede su kaynatılır. Tuz da ilave edilip, kaynamakta olan suya dikkatlice bir yufka daldırılır. Yufka suya aniden atılmayıp yapışmamasını sağlayarak atılıp, delikli süzgeçle bastırılarak ıslatılır.
4- Yufka biraz kaynayınca kepçe ve kaşık yardımıyla tel süzgece alınıp, soğuk suda yıkanıp suyu süzdürülüp, temiz bir bezin üzerine bırakılır. Yufka hafif kurulanıp yağlanmış fırın tepsisine yaydırılır. Üzerine eritilmiş tereyağı sürülür.
5- Diğer yufkalar da aynı şekilde haşlanır ve tepsiye dizilip araları yağlanır. 6-7 yufka dizilince arasına kıyılmış maydanoz ile kanşmış peynir serpilir. Üzerine diğer kalan yufkalar yerleştirilip kızgın fırına verilir.
Not: Su böreğinin gerçek lezzeti ve güzelliğinde olması isteniyorsa ateş üzerinde pişirilmelidir. Tepsi aygazın üzerinde harlı olmayan bir ateşte döndüre döndüre kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine düz bir tepsi örtülerek bez yardımıyla ters çevrilerek diğer pişmeyen yüzü de ateş üzerinde pişirilmelidir.
ML® Mektup Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
DeliDana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2006
Mesajlar: 72 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc9631
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2006
3,816 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi için:
200 gr. beyaz peynir (suda bekletilmiş ve iyice süzülmüş)
1 yumurta
1 bardak maydanoz (kıyılmış)
4 çorba kaşığı süt
Hamuru için:
2 3/4 su bardağı un
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
5 çorba kaşığı su
1 su bardağı un veya mısır nişastası (hamuru açmak için)
8 çorba kaşığı erimiş margarin
Peyniri bir kasede çatalla ezin, içine bir yumurta, maydanoz ve sütü katıp iyice karıştırın. Unu eleyin. Ortasına yumurtaları, tuz ve suyu katıp esnek bir hamur tutun, iyice yoğurduktan sonra nemli bir beze sarıp yarım saat dinlendirin. Hamuru açacağınız yeri unlayıp hamuru rulo yapın, 9 eşit parçaya bölün; her birini yoğurup top haline getirin, unlayıp tekrar nemli beze sarın. Unlu zeminde toplardan birini önce merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın, sonra ince oklava ile yufkayı unlayıp oklavaya dolayarak 25-30 cm. çapına kadar açın. Bu işlemi diğer 8 hamur için tekrarlayın. Elde ettiğiniz ince yufkaları aralarına yağlı kağıt koyarak istifleyin. Tepsiyi iyice yağlayın. İçine en büyük yufkanızı yayın SANA ile yağlayın. Ateşte çok büyük bir tencerede su kaynatın. Yanına soğuk su ile dolu büyük bir tencere daha koyun. Bir yufka alın ve kaynar suya bastırın. 1-1,5 dakika haşlansın sonra kevgirle çıkartıp soğuk suya atın. 2 dakika dursun. Yufkayı hafifçe soğuk sudan çıkartıp elinizle suyunu sıkıp tepsideki pişmemiş yufkanın üstüne yayın (Eğer işlemler sırasında yufka yırtılırsa erimiş SANA ile yapıştırabilirsiniz) Bu işlemi 5 yufka kullanıncaya kadar tekrarlayın. Sonra araya iç malzemeyi tamamen yayın. Sonra kalan yufkaları yerleştirin. En üste kalan erimiş yağı dökün, içleri pişip dışı nar gibi kızarıncaya kadar fırında 1+1/2 saat kadar pişirin. Servis tabağına ters çevirip, dilimleyin.
ML® Şipşak Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
nursin
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.03.2010
Mesajlar: 21 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc49507
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2010
3,795 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr un
10 adet yumurta
100 gr nişasta
İçi için;
250 gr katı yağ,
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
yarım litre süt
150'şer gr kaşar ve beyaz peynir
Tuz
Unu, hamur tahtasında 5 yumurta, biraz tuzla ılık süt ekleyerek yoğurunuz.
İyice bütünleştirdikten sonra yuvalayarak 5 santim çapında bir silindir yapınız.
Silindiri 12 eşit parçaya kesiniz. Nemli bez altında 15 dakika dinlendiriniz.
Dinlenen bezeleri 15-20 santim çapında açınız. Üzerine nişasta karıştırılmış un serperek 6 adedini üst üste koyunuz. - Yaş bez altında yarım saat dinlendiriniz. Sonra yufkaların
üzerindeki unu silkeleyerek, 2 mm. kalındığında açınız. . Bir tencereye bol su koyunuz, içine biraz zeytinyağı ekleyerek kaynatınız. Su kaynayınca yufkaları tek tek içine atıp 2-3 dakika haşlayınız. Haşlanan yufkaları hemen soğuk suya atınız. Soğuk sudan çıkarıp tepsiye diziniz.
Üzerine bir kat daha yufka koyup hazırladığınız peynirli içi düşeyiniz. Bir kat yufka, bir kat iç olmak üzere yufkaları bitiriniz.
En üstüne yağ sürüp, kızgın fırında pişiriniz.
ML® Katlama Börek için tıklayın
|
Su böreği |
|
selvinaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.09.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18105
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2007
3,767 defa indirildi / yazdırıldı
|
12 kişilik Gerekli malzeme:
Hamur için:
1 kg un
8 yumurta
1 çay kaşığı limon suyu
Tuz
Sos için:
2 su bardağı ılık süt
250 gr eritilip ılınmış tereyağı
2 yumurta
Peynirli karışım için:
2 su bardağı rendelenmiş beyazpeynir
3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Hamur için; hamur yoğurma kabına unu eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, limon suyu ve tuzu ilave edin. Azar azar su ilave ederek pürüzsüz ve sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 eşit bezeye ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 30 dakika bekletin.
Her bir bezeden oklavayla ince yufkalar açın. Tereyağlı sosu bir kapta iyice çırpın.
İlk yufkayı çiğ olarak yayıp tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde düzeltin. Diğer yufkaları 1 çorba kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda diri kıvamda kalacak şekilde 10 saniye kadar haşlayın. Geniş bir tel süzgeçle süzerek tencereden alın. Her bir yufkanın arasına ılık sosu paylaştırarak üst üste 9 yufka olacak şekilde dizin ve üzerine peynirli karışımın tamamını yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine kalan sosu yayın.
Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin ve ılık servis yapın.
ML® Paket Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
Nimet Hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 149
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7679
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2006
3,682 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım çay bardağı yoğurt
6 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Peynirli iç için:
350 gram beyazpeynir
1 yumurta
3 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı tereyağı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
Bir kaba yarım çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz ve yumurta konarak karıştırılır. İçine aldığı kadar un ilave edilip, katı bir hamur yapılıp 10-12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülerek 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra her parça hamur 2 milim inceliğinde açılır. Yağlanmış tepsiye 1 tanesi kenarlardan sarkacak şekilde yayılır. Diğer yufkaların tamamı dört parçaya bölünerek tuzlu suda l dakika kadar haşlanıp, soğuk su olan başka bir kaba alınarak hafifçe kurulanır. Hamurun yarısı tepsiye kırışık olarak tek tek serilip her tarafına eritilmiş tereyağı gezdirilir. Peynirli iç konunca, hamurun kalan diğer yarısı da aynı şekilde tepsiye yerleştirilir. Sarkan yufkalar tepsiye doğru çevrilir. Yağlandıktan sonra fırında çevrilerek kızartılır. Kızartma işlemi ocakta da yapılabilir.
ML® Zarf Böreği için tıklayın ML® Lavaş Böreği için tıklayın
|
Su böreği |
|
civciv
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2007
Mesajlar: 755
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17326
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2007
3,602 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet yumurta
Yarım kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı su
13 çorba kaşığı tereyağı
Harcı için:
200 gram az tuzlu beyaz peynir
1 demet maydanoz
Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Peyniri rendeleyin. İnce doğranmış maydanozla karıştırın. Hamur için unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları, tuzu ve 1 çay bardağı suyu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Daha sonra hamuru 8 parçaya bölün. Yumruk büyüklüğünde bezeler yapın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp bir süre dinlendirin. Düz bir zemini unlayın. Her bezeyi unlayarak yufka büyüklüğünde açın.
Bütün bezeler bittikten sonra hamurları tencereye sığacak şekilde kesin ve altı tanesinin her birini ayrı ayrı 2 dakika tuzlu suda haşlayın. Sularını süzün.
Büyük bir tepsiyi yağlayın. Suda haşlanmamış 1 adet kuru hamuru serin. Üzerini eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Üzerine ıslak yufkalardan bir dizi serin. Hazırladığınız için yarısını serpin. Tekrar yağlayın. Aynı işlemi hamurlar bitene dek tekrarlayın. Ancak en üstteki yufka da haşlanmamış olmalıdır.
Tepsiyi ocağa yerleştirin. Kısık ateşte çevirerek böreğin önce altını, sonra bir tepsi yardımıyla alt-üst ederek diğer yüzünü kızartın. Bunu fazla zahmetli bulanlar fırında da pişirebilir.
|
Su Böreği |
|
katre
Aşçı
Kayıt: 07.12.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Amsterdam |
Kısa URL: https://ml.md/lc44312
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2009
3,553 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg un
5 yumurta
250 gram margarin
Nişasta
Harcı için:
1 demet maydanoz
150 gram kaşarpeyniri
150 gram beyaz peynir
Unu eleyin. Ortasına 5 yumurta ve biraz tuz koyun. Azar azar ılık su ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edin. Yuvarlayarak 5 cm çapında bir silindir yapın. 12 eşit parçaya ayırın. Nemli bez altında 15 dakika dinlendirin. Bezeleri merdane ile 15-20 cm çapında açm. Üzerine nişasta serpin. 6'smı aralara nişasta serperek üst üste dizin. Un serpin. Yine nemli bir bezin altında yarım saat dinlendirin. Nişastalı unu fırçayla süpürün. Tekrar nişastalı un serpin. 6 yufkayı bir anda önce merdaneyle daha sonra oklavayla açıp, inceltin. Bu arada alttan üste doğru yufkaları birer birer üste alın. Hamuru bu şekilde 2-3 mm incelikte açın. Bir tencereye tuzlu su ve 1 fincan zeytinyağı koyun. Su kaynadığında yufkaları birer birer atın. 2-3 dakika haşlayıp, soğuk suya atın. Sudan çıkartıp, kuruladıktan sonra yağlanmış tepsiye döşeyin. Eritilip, soğutulmuş margarin gezdirin. Bir yufka daha koyun. Kıyılmış maydanoz, rendelenmiş kaşar peyniri, beyaz peynir karışımından serpin. Tekrar yağ serpin. Bu şekilde böreği bitirin. Üzerine yağ sürün. Fırında veya ocakta çevirerek altını ve üstünü kızartın.
ML® Sucuklu Milföy Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
gIcIk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2006
Mesajlar: 31 Şehir: Sofya |
Kısa URL: https://ml.md/lc27609
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2008
3,394 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
4 adet yumurta
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar nişasta
İçi için:
400 gr. beyaz peynir
1 demet maydanoz
Sos için:
1 su bardağı süt
250 gr. tereyağı
3 adet yumurta
Un, yumurta, yarım limon suyu ve tuzu su koymadan yoğurun. Hamuru hazırlayın ve 15 dk. dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru 8 eşit parçaya bölün. Nişasta ile kâğıt kalınlığında açın. Sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Süt ile yumurtaları çırpıp tereyağını ilave edin. Peyniri rendeleyin ve maydanozu kıyıp peynire ilave edip karıştırın. Açtığınız hamurları kaynar suda haşlayın, sonra buzlu suya çıkartın. Yağlamış olduğunuz tepsiye 4 hamuru büzerek yerleştirin ve üzerine sostan sürün. Üzerine harcını koyun ve kalan 4 hamuru da aynı şekilde tepsiye döşeyin. Kalan sosu üzerine dökün ve 160 dereceli fırında 40 dk. pişirin.
ML® Fiyonk Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
aydede
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.06.2008
Mesajlar: 21 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc24510
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2008
3,378 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadr un
Arası için:
1 paket margarin
İçi için:
Yarım kg beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Hamur malzemesiyle sıkı bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra 12 bezeye ayrılır. Her beze tepsi büyüklüğünde açılır. İlk yufka kuru olarak yağlanmış tepsiye yayılır. Diğer yufkalar kaynar suda 1 dakika haşlanır, ardından soğuk suya atılır, sıkarak çıkarılır. 5 yufka aralarına eritilmiş tereyağı gezdirerek üst üste tepsiye yerleştirilir. Üzerine ezilmiş peynir ve kıyılmış maydanozdan oluşan iç serpilir. Daha sonra kalan 6 yufka aynı şekide aralarına tereyağı gezdirerek üst üste tepsiye yerleştirilir. Kalan tereyağı en üste sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Kare keserek servise sunulur.
ML® Samola için tıklayın
|
|