https://www.sultanet.com
Sucuğun doldurulma aşamasında, bağırsağın içerisinde hiçbir şekilde hava kalmaması gereklidir. İçeri hava girmesi, dışarıyla hava teması olması, sucuğun bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle sucuğu doldururken oluşan hava kabarcıkları bir iğne yardımıyla patlatılarak hava dışarı alınmalıdır. Bu, kurutma işlemini doğrudan etkileyecek olan bir aşamadır.
Sucukları doğru şekilde doldurduktan sonra, ev içerisinde sucuk kurutma işlemi pek çok kişi tarafından tedirgin edici bir durumdur. Günümüz koşullarında sucukları rahat asacak alanlar bulamamamız, uygun sıcaklık ortamını yaratamamamız gibi nedenler bu sucuk kurutma tedirginliğinin sebebidir. Ev içerisinde karanlık ve güneş görmeyen, hava akımı değişkenlik göstermeyen yer bulmak epey zorludur. Bu gibi durumlarda sucukların buzdolabına asılması önerilmektedir. Ya da buzluğa koyarak, kurutma işlemi gerçekleşebilir. Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
Ancak unutulmaması gereken bir başka ayrıntı da sucuğun üç haftadan daha uzun süreli bekletmeye bırakılmamasıdır. Bu durum sucuğun sertleşmesine ve tadının değişimine neden olacaktır. Tüketimi hemen sağlanmayacak olan sucuklar derin dondurucuda saklanabilir.
Eğer eviniz uygunsa ve kileriniz varsa birbirine değmeyecek şekilde sucukları asabilirsiniz. Bu sayede sucuklarınız doğru şekilde kurumuş olacaktır. Hemen ardından buzdolabına koymalı ve bozulmasının önüne geçmelisiniz.
Ayrıca sucukları asmak yerine bir gazete kâğıdının üzerinde kurutmaya bırakmak da önerilen bir yöntemdir. Gazete kâğıdı sucuğun fazla nemini ve suyunu çekerek kurutmaktadır. Bu işlemin ardından da sucukları mutlak suretle buzdolabına koymak gereklidir.
|