|
|
SUFLENİN PİŞİRİLMESİ |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13335
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2007
1,871 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sufle daha önceden ısıtılmış olan orta ısıdaki fırına konur (fırını termostattı olanlar 150 dereceye göre ayarlamalıdırlar). Suflenin iyi pişmesi ve kabarması için hiç değilse başlangıçta fırının içindeki ısı derecesinin artmaması gerekir. Üstelik soğuk havanın içeri girip pişme hızını kesmemesi için fırın kapağının yarım saat kadar açılmaması gerekir. Yoksa sufle hem iyi kabarmaz, hem de fırından çıkarılınca kabarıklığı iner, içi de çiğ kalır. Daha doğrusu pişme süresince fırının kapağı hiç açılmamalıdır.
Tatlı suflelerde ise pişmesine on dakika kala fırının kapağı açılır, suflenin üstüne pudra şekeri serpilir ve tekrar kapak örtülür, ama bu işlemin çok çabuk yapılması gereklidir. Pudra şekeri ısının etkisiyle eriyerek suflenin üstünde bir karamela tabakası meydana getirir.
Sufle fırına konduktan yarım saat sonra ısı yavaş yavaş artırılır. Isı artırıldıktan sonra yirmi dakika daha fırında tutulur. Suflenin gereği kadar pişip pişmediğini anlamak için ona bir kürdan batırılır. Eğer kürdan nemli çıkarsa suflenin bir -iki dakika daha pişmesi gerekiyor demektir. Kürdan kuru ve temiz çıkarsa sufle pişmiş ve yemeğe hazır demektir. Vakit kaybetmeden servis yapılmalıdır. Bekletilirse soğur, kabarıklığı söner ve lezzetini kaybeder. Suflenin kalıbı bir tek ve büyük olmadığı vakitler yâni birer kişilik kalıplar kullanıldığı vakitler pişme süresi de yarı yarıya azaltılır.
|
|
SUFLENİN PİŞİRİLMESİ Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|