3 su bardağı su
200 ml. tavuk suyu
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
1 çorba kaşığı sirke
100 g bonfile
6 adet (150 g) mantar
Yeteri kadar zeytinyağı
Karabiber
Tuz
2 adet taze kırmızı acı biber
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tane karabiber
2 çorba kaşığı tane sumak
2 adet darul fülfül
1 parça zencefil (ceviz büyüklüğünde)
2 adet acı kırmızı biber
2 adet taze soğan
4 dal kişniş
1 dal taze nane
Tencereye 3 bardak kaynar suyu ve 150-200 ml tavuk suyunu koyup kaynatın.
Tülbentin içine 3 diş sarımsağı ve kabaca doğradığınız ceviz büyüklüğünde zencefili bıçağınızın tepesiyle vurarak kabaca dövüp, koyun. İki adet acı kırmızı gül biberi dallarını çıkartarak koyun. Son olarak da 1 çorba kaşığı tane karabiber, 2 çorba kaşığı tane sumak, 5 adet tane yeni bahar, ortadan ikiye kırdığınız 2 adet darul fülfül koyun ve tülbentinizi bohça bağlar gibi bağlayın. Bıçağın tersi ile tülbentin üzerinden son bir kere daha kabaca dövün. Suyunuz kaynamaya başladığında tülbent buketinizi demlenip, baharatların tatlarının iyice çıkması için tencereye koyun.
Bu aşamada çorba suyuna 1 tatlı kaşığı sumak ekşisi ile 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi ekleyin. Ateşi orta dereceye kadar kısın ve tencerenin kapağını kapatıp karışımınızı 20-30 dakika boyunca demlemeye devam edin.
Çorbanız demlendikten sonra 100 g bonfileyi ince ve ufak parçalar halinde kesin, 150 g mantarı da, her mantarı 4er parçaya bölecek şekilde doğrayın.
Etinizi biraz tuz ve karabiber ile tatlandırın ve yüksek ateşteki tavanıza 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve etleri bu kızgın yağda iki tarafı koyulaşana kadar soteleyin. Etin bir tarafı piştiğinde mantarları ekleyebilirsiniz tavaya.
Buketi çıkartıp mantarları ve eti çorbaya ekleyin, on dakika daha orta ateşte pişirin. Son dokunuş olarak taze yeşillikleri ekleyin. Taze nane, reyhan ve kişniş yaprakları, ince kıyım yeşil soğanı ve acı kırmızı süs biberi kullanarak tatları daha da bir yukarı çekebilirsiniz.
|