| 
 
 
 | 
Sütlü İrmik Helvası (İstanbul) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172725 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2023 
254 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
100 g tereyağı veya sadeyağ
 
250 g irmik
 
50 g badem, kabuğu soyulmuş 
 
450 ml süt
 
250 g toz şeker
 
 
Yağı yayvan bir tencerede eritip irmik ve bademi ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pembeleşinceye kadar devamlı karıştırarak kavurun. 
 
Süt ve şekeri küçük bir tencerede kaynatın. 
 
Şekerli kaynar sütü irmiğe yavaşça karıştırarak ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 5 dakika pişirin. 
 
Helva tenceresinin kapağını kapayın. 10 dakika kısık ateşte demlendirin. 
 
Ilık servis edin. 
 
 
Not: İrmik helvası da un helvası gibi kandillerde ve ölünün ardından yapılan helvalardandır. Sütlü olanı daha lezzetlidir. Ölü ardından yapılırken cenaze evinde en tecrübeli kadın dua ederek irmiği kavurmaya başlar, irmik kavrulurken helvayı sırayla ölen kişinin tüm yakınlarının kavurması ritüeldir. Cenaze günü yapıldığı gibi ölünün ardından kırkıncı günde de yapılır. Sütlü irmik helvası daha çok İstanbul mutfağına ait bir helvadır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |