Akşehir Tandır Kebabı, özel etlerin taş fırınlarda közde pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzet.
Akşehir Tandır Kebabı; tırnaklı pide üzerine isteğe göre yağsız, orta yağlı veya yağlı olmak üzere satır ile doğranmak suretiyle servis edilir. Akşehir Tandır Kebabı nın yanında genel olarak kuru soğan, domates ve közlenmiş biber sunumu yapılır.
Not: Tarihçesi Selçuklulara kadar uzanan bu lezzet Selçukname?de 1. Alaaddin Keykubat ın 1237 yılı Şevval (Mayıs) ayında verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerde kebap anlamına gelen "Biryan" ifadesi ile anılmaktadır. Selçuklu dönemindeki yemekler arasında bile Akşehir Tandır Kebabına atıfta bulunulduğu belirtilebilir. Tandır kebabı ustalığının da 1750li yıllara kadar dayandığı söylenmektedir.
|