1 kilo aşürelik buğday
250 gram pirinç
250 gram fasulye
250 gram nohut
250 gram bakla içi
250 gram çekirdeksiz üzüm
3 kilo şeker
Biraz gül suyu
Harcın kaldırabileceği kadar su
Fıstık, üzüm, badem, ceviz içleri, incir ve nar gibi meyvalar
Şeker, fıstık, ve emsali meyvalardan gayrı, diğer hububat, akşamdan ayıklanıp suya yatırılır. Sabahleyin hepsi, ayrı ayrı haşlanır. Yine hepisi, büyük bir tencereye veya küçük bir kazan içine dökülüp birleştirilir. Şekeri de katılıp kıvamı veçhile beslenerek pişirinceye kadar ara sıra karıştırmayı ihmal etmiyerek, ameliyeye nihayet verilir. Kâselere bölündükten sonra, üzerleri ayrıca fıstık, üzüm veya badem, yahut cevizler bezenir ve gül suyu da serpip bolca yenilir.
Not: Havi olduğu bütün gıda maddeleri hasebiyle, besleyici ve kuvvetli bir tatlıdır. Muharrem ayının onuncu günü pişirilip dağıtılan ve bugün, her tarfta âdet haline gelmiş bir tatlıdır.
|