|
|
Tarsus Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc56658
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2010
3,535 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Doğu Akdeniz’in ve Torosların kaynaştığı Çukurova’nın bu bereketli topraklarından sebze ve meyve fışkırır adeta. Bol sebze ve yeşillik yaylalarda kekikle beslenen enfes kuzu etiyle bir araya geldiğinde Mersin’in, Tarsus’un damak tatları ortaya çıkar. Tarsus, tarih boyunca birçok uygarlığın bir araya gelip kaynaştığı, Anadolu’nun en önemli bölgelerinden biri olageldi.
Mersin genelinde halen yaşayan bu kültürel çeşitlilik mutfağa da yansır. Kimi zaman Torosların obruklarından getirilen doğal buzla harmanlanan gül suyu ve bal ile hazırlanan karsambaç sadeliğinde, kimi zaman ise humus ve sini köfte karmaşıklığında damak tatlarıyla bezelidir Mersin mutfağı. Süzme yoğurt, ayran ve şalgam suyu yöre sofrasının değişmeyen asli unsurlarındandır. Mersin insanı humusa ayrı bir sevgi besler. Özellikle Tarsus’ta sadece humus satılan irili ufaklı lokantalar bulunur.
Mersin – Tarsus mutfağında nohut kullanımı humusla sınırlı kalmaz. Onlarca sulu yemeğin içine katılır bu lezzet taneleri. Tarsus’un lahmacunu da kendine özeldir. Bilinen, standart lahmacunlardan daha küçük, fındık lahmacun şeklinde üretilen lahmacunun harcı da farklıdır. Arapça havuç anlamına gelen ‘cezer’ kelimesinden türeyerek oluşan cezerye, Mersin ve Tarsus’un en özgün tatlısıdır. Mersin – Tarsus mutfağı hem sebze ve yeşillik, hem de et kullanımını çok iyi dengeleyen özgün bir Anadolu mutfağıdır.
|
|
Tarsus Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|