|
Taş Kadayıf (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107266
Gönderme Tarihi: 02.May.2015
4,091 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
1 kg un
2 yumurta
15 g maya
250 g iç ceviz ya da fıstık
Yarım kg kızartmalık yag
6 su bardagı toz seker
Bir tencerede 6 su bardagı toz sekere 6 su bardagı su konarak kestirmesi hazırlanır.
1 kg un, su ile katılastırılmadan çözülür ve ayrandan daha kıvamlı olacak sekilde ayarlanır.
15 g maya suda çözülür. Üzerine 2 yumurta kırılır. İyice çırpıldıktan sonra hamura eklenir. Sonra hamur iyice çırpılır.
Taş kadayıf ekmeginin açıldıgı yer (belki eskilerde altında ateş yanan tandırlardı ve bu nedenle taş kadayıfı denilmekteydi.) Simdilerde altında tüp gaz yanan kalın bir saç kullanılmaktadır. Bu saç iyice ısındıgında üzerine 1 kepçe hamur konur. Ayrandan daha kıvamlı olan hamur kısa zamanda ve kendiliginden küçük bir bazlama kadar genisler. Kalınlıgı da 3-4 mm kadar olur. Taş kadayıfı ekmeginin özelligi sünger gibi gözenekli olmasıdır.
Kızgın saçtan alınan kadayıf ekmeklerinin ortalarına nohut kadar ufaltılmış iç cevizler ya da fıstıklar konur. Sonra ikiye katlanarak börek yapar gibi yarım ay sekline getirilir ve agızları elle kapatılır.
Bu sekilde hazırlanan taş kadayıflar kızgın yagda kızartılır.
Yeterince kızartılan kadayıflar, içinde kestirme bulunan bir kaba konur. Yeterince kestirme emdikten sonra çıkartılarak servis yapılır.
|
|