Doç. Dr. S. Dilek YALÇIN ÇELİK
Parça eti kavur ta çimin kızarır. Sora kaç çişilik istersen ona cüre ataysın sogan, mesela beş çişiye on sogan cider. Dograla soganlari inceli em bük. O soganlari ataysın etin üstüne beraber cenek kavurisın isla karıştır yapuşmasın dibi. Sogan ülinceye kadar pelteleştirısın. Bir parçe yag ataysın, yag eridi mi onun üstüne boyamayı em tuzi ataysın. İsla karıştırisın. Em üç bardak su ataysın em koysan şporette. Et başladı mi biraz kopma başka bi yere 4-5 biber, 3-4 patlican dogralaysın. En ilki biberleri ataysın üstüne, sonra patlicanları ataysın, em 250 gram bamiya ataysın. Üstüne koyson kaynasın. Kırkırlarçen kaymak bagladi mi üstüni şporeti sıkaysın. (Kaynak Kişi: Sıriye Bahtiyar)
Not: Tava, pikniklerde, açık havada yapılan toplantılarda, bayramlarda ve zaman zaman da özel günlerde ana yemek olarak hazırlanır. Yörenin önemli ve değerli yemekleri arasındadır.
Sebze yemeklerinde et ve sebzeler kadar, pişirme araç gereçlerinin çeşitliliği dikkati çekmektedir. Yemekler genellikle fırında pişirilir. Türk mutfağında güveç olarak adlandırdığımız toprak kap kullanımı, Kosova mutfağında da görülmektedir. Sebzeli güveç yemeği olarak adlandıracağımız yemek burada tava adını almaktadır.
|