Trakya’nın tüm özelliklerini barındıran, tarihi, gelenekleri ve inançları ile büyük bir kültür beşiği olan Tekirdağ’da farklı kültürel kimliklerin mutfağa yansıdığı da görülmüştür. Coğrafi konumu ve kimliği nedeni ile Tekirdağ mutfağının çok çeşitli yiyecek ve içeceklerle ön plana çıktığı görülmektedir.
Tekirdağ mutfak kültürünün yemeklerde en fazla kullanılan ürünü un olarak öne çıkmaktadır.
Hamur işleri, tatlılar, çorbalar, kurabiyeler ve çörekler yöre halkı tarafından hazırlanan ve sık tüketilen ürünler olarak görülmektedir. Tekirdağ’da hamur işlerinde özellikle sık yapılan ve bilinen hamur işleri olarak, Zenniğ, Pireşe ve Kodrul sayılabilir.
Hayvancılığın gelişmiş olması sebebi ile et ve et ürünleri de mutfak kültüründe önemli yere sahiptir.
Tekirdağ köfte, elbasan tava ve Arnavut ciğeri öne çıkan et yemeği türleridir.
Tekirdağ mutfak kültüründe genellikle Şarköy’den elde edilen zeytinyağı kullanılmaktadır.
Tekirdağ bölgesi sebze yemeklerinin de sıklıkla tüketildiği bilinmektedir.
Kabağın ara sıcaktan ana yemeğe kullanıldığı söylenebilir.
Tatlılarının içeriğinde, süt ürünü olan peynirin kullanılması durumuna sıkça rastlanılmaktadır.
Peynir kullanımının büyük örneği ise, en meşhur iki tatlısı peynir helvası tatlısı ve Hayrabolu tatlısı sayılabilir.
Tarımsal alanların elverişliliği nedeni ile elde edilen meyvenin; reçel, hoşaf ve şekerlemelerde sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Patlıcanlı-zeytinyağlı pilav, iç pilav, pirinçli et (kuzu etli iç pilav), domatesli pilav Tekirdağ’ın öne çıkan pilav türleridir.
Pilavların yörede genel olarak karışımlarla zenginleştirilerek yapıldığı anlaşılmaktadır.
|