1 tavuk (1000 - 1200 gram)
10 bardak su
150 gram soğan (2 orta)
75 gram havuç (1 orta)
1 çorba kaşığı tuz
SOSU:
300 gram domates (2 büyük) ya da 1/2 kahve fincanı tuzsuz domates salçası
40 gram sanayağı (2 çorba kaşığı)
40 gram çiçekyağı (2 çorba kasığı)
2,5 bardak tavuk suyu
1 Bir tencereye tüyleri çıkarılmış, içi temizlenmiş, tütsülenmiş, 1 adet tavuk, 10 bardak su, kazınmış ve küçük doğranmış 1 havuç, dörde bölünmüş 2 soğan 1 çorba kaşığı da tuz koyarak, tencereyi ateşe oturtmalı ve suyun ısınmasiyle üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan sonra, tencerenin kapağını kapatmalı ve tavuk pişmiş bir hale gelinceye kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte haşlamaya bırakmalıdır.
2 Pişince tencereden çıkararak, içinde kızdırılmış 2 silme çorba kaşığı margarin ve 2 silme çorba kaşığı sadeyağı olan tencereye katmalı, sonra da tencerenin kapağını kapatarak, tavuğun bir tarafı kızardık tan sonra, diğer tarafım çevirerek her bir tarafı pembe bir renk alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte kızartmalı ve kızarınca; tencereden çıkararak, kol, göğüs, but ve sırt olmak üzere parçalara ayırarak servis tabağına yerleştirmeli, ılıkça bir yere bırakmalıdır.
3 Bundan sonra, tavuğun kızardığı tenceredeki yağa da yine tavukla haşlanmış olan havuç ve soğanları da katarak, bunları yağda 2 -3 dakika kavurduktan sonra, buna kabuk ve çekirdekleri çıkarılmış ve çok küçük doğranmış 2 orta domates ya da yarım kahve fincanı domates salçasıyle 5 dakika sonra da iki buçuk bardak tavuk suyu katmalı ve hepsini bir 5 dakika daha kaynattıktan sonra, bunların sebzeleriyle birlikte ince delikli bir süzgeçten üstlerine bastırarak geçirmeli ve sonra da salçayı tabaktaki tavuk parçalarının üzerine dökmeli ve servis yapmalıdır.
|