Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
1,5 kg kuşkonmaz,
1 bardak süt,
1 yumurtanın sarısı,
1 limonun suyu,
birkaç sap maydanoz,
yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Kuşkonmazların sapları, ucundaki morumsu kısmın bittiği yerden başlanarak bıçakla kazınarak temizlenir. Temizlenen her kuşkonmaz, içinde soğuk su bulunan bir kaba atılır. Hepsi ayıklanınca sudan çıkarılır, körpe yerleri, yani morumsu kısımları alta gelecek biçimde yan yana dizilir. Hepsi aynı boyda olacak şekilde sapları kesilir, 8-10 kuşkonmaz bir demet olacak biçimde bağlanır. Kuşkonmazlar, içinde 24 bardak kaynamış su ve 3 çorba kaşığı tuz olan (her 1/2 kg kuşkonmaz için 8 bardak su, 1 çorba kaşığı tuz hesaplanır) tencereye, körpe uçları suyun dışında kalacak biçimde dikine yerleştirilir (morumsu körpe uçlar suyun buharıyla pişer). Sonra tencerenin kapağı örtülür ve kuşkonmazlar yumuşayıncaya kadar, yani 20-25 dakika kadar haşlanır. Sonra sıcak sudan çıkarılıp soğuk suya konur ve yarım saat bekletilir. Bu süre içinde soğuk su birkaç kez değiştirilir. Sonra 3 dakika kadar tekrar kaynar suda haşlanır, çıkarılıp kurulandıktan sonra ipleri kesilir ve servis tabağına yerleştirilir. Diğer tarafta bir kaba limon suyu, ince ince kıyılmış maydanoz, yumurta sarısı ve süt konur. Tuz eklenerek iyice çırpılır ve kuşkonmazın üzerine dökülür. Sonra kuşkonmazlar sıcak fırına konur ve 5 dakika pişirildikten sonra çıkarılıp servis yapılır.
|