|
|
Tirsi |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106512
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2015
1,888 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Sardalyalar ile yakın akraba olan tirsi balığının Maksimum uzunluk 55 cm; ortalama uzunluk ise 20-40 cmdir. Sırt taraflarının rengi yesilimsi-mavi ile gri-siyah, karın tarafları ise açık gümüs beyazıdır.
Tirsi bir Karadeniz balığıdır ama İstanbul Boğazı'nda Marmara Denizi'nde ve Akdeniz'de de bulunabilmektedir. Sürü halinde kıyılara yakın yasar. Üreme zamanı olan ilkbaharda yumurtlamak için nehirlerede girer. Eskiden yalnızca Atlas Okyanusu'nun batısında görülen Amerikan tirsisi (Alosa sapidissima), ticari değerinden ötürü Büyük Okyanus'a da götürüldü. Günümüzde ABD'de ve çevresinde de yoğun olarak avlanmaktadır.
ÜREME DÖNEMİ: Disiler 36-39 cm olduğunda, 4-5 yasında; erkekler ise 32 35 cm olduğunda, 2-3 yasında eseysel olgunluğa erisirler. Üreme zamanında tatlı sulara göç ederek Mayıs-Haziran aylarında yumurta bırakır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Taze, tuzlama ya da tütsülü olarak tüketilir.
|
|
Tirsi Tarifleri Diğer Konular
|
|