https://www.cumhuriyet.com.tr
Tofu, soya sütünden elde edilen vegan bir peynir çeşididir. Soya sütünün tortusu olarak da bilinir. 200 yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe sahip olan, Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılan tofu, son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlamıştır. Vegan beslenme, çok fazla bilinmeyen besin türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Vegan beslenme tarzını benimsemiş kişilerin daha çok tükettiği tofu, önemli bir protein kaynağıdır.
Tofu, soya sütünün limon veya sirke eklenerek çökertilmesi sonucu oluşmaktadır. Soya sütü kullanılarak yapılan tofu, içerdiği yüksek protein sayesinde yağsız bir peynir olarak bilinir. Hemen her yemeğe uyum sağlayarak, farklı damak zevklerine hitap etmesi ile biliniyor.
Tofuyu hazır olarak alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzeme sadece soya sütü, limon ve sudur. Tofu için hazır satılan soya sütlerini kullanabilirsiniz. Ya da kendiniz soya fasulyesinden hazırlayabilirsiniz. Bunun için soya fasulyelerini suda beklettikten sonra blender ile ezmeniz ve süzmeniz yeterlidir. Limon veya sirke pıhtı oluşumunu sağlamak için gereklidir
Soya sütünden elde edilen tofu Japonya ve Çin mutfaklarında çok sık kullanılır. Asya ülkelerinde tüketimi oldukça fazla olan tofu peyniri kendine has yumuşaklığı ve emici dokusundan dolayı farklı bir tat ve kokuya sahiptir. Uzun zaman boyunca saklanabilir bir ürün olan tofu tazeliğini koruması için su içinde bekletilir.
|