15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
2 yumurta
180 gr (3/4 su bardağı) şeker
150 gr (1 1/4 su bardağı) un (elenmiş)
1+1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
1/4 su bardağı süt
Süslemesi:
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
60 gr (1/4 sü bardağı) şeker
2 tatlı kaşığı şeker
1+1/2 çorba kaşığı un
120 gr (1 su bardağı) badem (ince zarları soyularak, her biri ortadan enlemesine ikiye bölünmüş)
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız.
1 çorba kaşığı yağla 27,5 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Büyük bir kaseye yumurtalarla şekeri koyup, yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla hafif ve köpük gibi oluncaya kadar çırpınız. Tahta bir kaşıkla un ve kabartma tozunu çırpılmış yumurta karışımına azar azar karıştırınız. Bütün un karıştırıldıktan sonra, erimiş tereyağı ile sütü katınız. Bütün harç iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam ediniz. Karışımı kaşıkla, yağladığınız kek kalıbına boşaltıp, kaşığın sırtı ile düzeltiniz. Kalıbı fırının orta katına sürüp, keki 30 dakika pişiriniz.
Bu arada, üstünü hazırlamak için bütün süsleme malzemesini küçük ve kalın dipli bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtunuz. Karışımı sürekli karıştırarak, tereyağı eriyip, bütün malzemeler iyice karışıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alınız. Keki fırından alıp, bademli karışımla üstünü iyice sıvayınız. Keki yeniden fırına sürüp 15 dakika daha, üstü pembeleşinceye kadar pişiriniz.
Keki fırından alıp, ılındıktan sonra kalıbından çıkararak, bir tel ızgara üstünde soğuttuktan sonra, servis ediniz.
|