Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Türk Mutfağında Sebzeli Pilavlar


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Türk Mutfağında Sebzeli Pilavlar

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc95876
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2014
2,219 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


Pilavlar çok eski çağlardan beri Türk mutfağının vazgeçilmez unsurlarıdır. Osmanlı mutfağında özellikle merasimlerde büyük porsiyonlar halinde ikram edilmiştir. Anadolu’da ise pirinç yerine daha çok bulgur kullanılmaktaydı. Günümüzde gerek bulgur gerekse pirinç sofralarımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Evlerde ana öğün olarak tercih edilen pilavlar işletmelerde genellikle ana yemeğin yanında garnitür olarak sunulmaktadır. En çok tercih edilen pilav çeşidi sade pilav olmakla birlikte yapılışı tecrübe ve beceri gerektirmektedir.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın pilav pişirmeden önce yapılması gereken ön hazırlıklar vardır. Bu ön hazırlıkları şu şekilde maddeleyebiliriz:
Ayıklana pirinç bir kaba alınarak üzerini 3–4 parmak geçecek şekilde ılık su ile ıslatılır.
İçine ölçüye göre tuz serpilir.
En az 30 dk bekletilir.
Pirinçler aynı kabın içinde çok fazla karıştırılmadan yıkanır.
Pirinç nişastalı bir besindir ve kolayca birbirine yapışır. Bunu engellemek için pilavı ılık suda bekleterek yıkamamız gerekir.
Eğer pilav yıkanırken çok fazla elle temas ederse pirinçler kırılır ve pişerken birbirine yapışır. Bu nedenle pirinci yıkarken çok fazla elle temas ettirmeden beyaz suyu çıkana kadar yıkamalıyız.

Pilav pişirmede kullanılan 3 yöntem vardır;
Suya salma: Islatılmış pirinç kaynamakta olan ölçülü, yağlı, tuzlu suya eklenerek pişirilir.
Kavurma: Yağ tencerede kızdırılarak üzerine ıslatılmış pirinç eklenir. Pirinçler kırmamaya dikkat ederek,sürekli aynı yönde karıştırılarak yağ ile kavrulur. Ölçülü kaynar su ve tuz eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Haşlama-Süzme: Pirinç 3–4 misli kaynar suya atılarak haşlanır diriliğini kaybetmeden süzül ve üzerine kızdırılmış tereyağı eklenir.
Her 3 yöntemde de kullanılacak suyun et suyu veya tavuk suyu olması, ölçülü ve kaynar olması gerekmektedir. Ayrıca kullanılacak yağın cinsi de pilavın tadını etkilemektedir.
Ülkemizde kavurma yöntem tercih edilir. Değişik yörelerde bulgura ve pirince çeşitli sebzeler eklenerek sebzeli pilavlar hazırlanmaktadır. Sebze ilaveleriyle pilavların hem besin değeri hem de lezzeti artmaktadır.

Örnek sebzeli pilav çeşitleri:
Meyhane pilavı
Domatesli pilav
Patlıcanlı pilav
Fasülye diblesi

Yukarıda saydığımız pilav çeşitlerinden başka yörelerimize özgü pek çok pilav çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen pilav çeşitleridir. Yörelere özgü olarak Kastamonu’nun ekşili pilavını, Karadeniz Bölgesinin karalâhana, pazı vb sebzelerden yapılan dıblelerini, Ege’nin kabaklı pilavını sayabiliriz. Fakat bunlar genelde yöresel mutfaklarda tercih edilmekte işletmelerde sunulmamaktadırlar.

Servise Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar:
İyi kalitede pirinç ya da bulgur seçilmelidir.
Pirinç ya da bulgur yeteri kadar kavrulmalıdır.
İçine konulacak su miktarı (genellikle 1 bardak pirince 2 bardak su) yeterli olmalıdır.
Sebzeli pilav için et veya tavuk suyu kullanılmalıdır.
İçine konulacak sebzelerin pişme dereceleri iyi ayarlanmalıdır.
Eğer ıspanak, havuç vb sebzeler, renklerini korumaları amacıyla şoklanmalıdır (10 Sınıf Sebzeleri Hazırlama modülüne bakınız)
Birkaç çeşit sebze kullanılacaksa sebzeler birbirleriyle uyumlu seçilmelidir,
Pişen pilav servis edilmeden önce en az 10–15 dk dinlendirilmelidir. Bu işleme demlendirme denir.
Pilavlarda mutfaktan müşteriye gitmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyle özetlenebilir:
Birlikte servis edileceği yemek ile uyumlu olmasına,
Ana yemeğin yanında garnitür olarak kullanılacak diğer sebze, baharat vb. yiyeceklerin pilavın içinde bulunan sebzelerle uyumlu olmasına,
Servis edileceği diğer yemeklerle tat ve renk uyumuna,
Soğumadan misafire ulaştırılmasına dikkat edilmelidir. Pilavların taze olarak sunulmaları lezzet açısından önemlidir. Şayet pilavın ısıtılması gerekiyorsa buharda ısıtma yöntemi tercih edilmelidir.






Türk Mutfağında Sebzeli Pilavlar Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Türk Mutfağında Sebzeli Pilavlar 25,317 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort