Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Turizm sektörünün vazgeçilmez bütünleyicisi yiyecek-içecek faaliyetleridir. Bundan dolayı Uzakdoğu ve Japon mutfağı hemen hemen her ülkeye ve turizme açılmış, her şehire girmiştir. Arjantin ızgara et restoranları (Beef Steak), dondurulmuş deniz ürünlerinin sunulduğu (Nord Sea) restoranları, hatta Greek restoranları bile sıraya girmektedir.
Dünyada, Avrupa'da ve hatta ülkemizde yiyecek-içecek konusunda verilen önem gittikçe artmaktadır. Gastronomi turları, İtalya, İspanya, Fransa üzerinde yoğunlaşırken her ülke kendi mutfağım ön plana çıkarma ve yenileme savaşı vermektedir.
Tüm Turistik tesislerin konaklama kadar önemli ancak daha masraflı ve daha çok eleman ihtiyacı gerektiren bu bölümü ülkemizde geniş imkanlara rağmen henüz istenilen düzeye erişememiştir. Yine de, ülkemizde turizmle birlikte gelişmeye başlayan yiyecek-içecek sektörü ve buna bağlı sanayi kolları son on yılda önemli mesafeler almıştır.
Bugün Türkiye'nin çeşitli yörelerinde Türk halkının mutfağında pişirilen ve sofralarına sunulan yemekler arasında çok eski tarihe dayalı geleneksel örnekler yanında Türk toplumundaki sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle şekillenmiş ve ülkemize özgü bir duruma gelmiş yemeklerde bulunmaktadır. Böylece, Türk mutfağı çok zengin, çok lezzetli, çok beğenilen bir düzeye ulaşmış ve bugün Çin ve Fransız mutfakları ile birlikte anılan dünyanın üç büyük mutfağından birisi durumuna gelmiştir.
Bugün turizm belgeli bazı restoranlar ve tesisler Türk mutfağından seçtikleri yemekleri menülerine dahil etmektedirler. Ancak bu son derece yetersiz ve sınırlı kalmaktadır. Yabancılarca, yirminci yüzyılda Türk yemeği olarak "Şiş kebap", "Döner" ve "Pilav" dışında başka bir yemek bilinmemektedir. Türk mutfağı başlangıçtan bugüne kadar tam değeri ile tanmamaması ve bu konuda bir temel eğitim sisteminin de kurulamayışı gibi nedenlerle layık olduğu uluslararası yere gelememiştir. Yüzlerce yıllık Türk yemekleri dünyaya tanıtılırken bu yemeklere başka milletlerce sahip çıkılmaktadır. Bu durum Türk mutfağına sahip çıkmamız gerektiğini göstermektedir. Türk mutfağı bugün önemli bir sektör haline gelen turizm aracılığı ile insanlara tanıtılabilir, tattırılabilir ve unutturulmayabilir. Böylece bu konuda önemli bir aşama kaydedilmiş olunur.
|