Aydın Valiliği
500 gr turp otu
1 adet portakal (alternatifi Turunç)
1 adet limon
1 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
1 kahve fincanı nar tanesi
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
Turp otları ayıklanır. Harlı ateşte fokur fokur kaynayan bol tuzlu suya, suyun kaynama hızını kesmeden, turp otları parti parti atılarak yumuşamalarını sağlayacak şekilde haşlanır. Ancak bu yumuşama diriliğini ortadan kaldırmayacak kıvamda olmalıdır.
Haşlama sırasında tencerenin ağzı kapatılmaz. Kapak örtülmesi otların renginin sarıya dönmesine neden olur. Haşlanmış turp otları kabaca doğranır. İki su bardağı miktarda turp otu servis kabına alınarak, yerleştirilir. Üzerine limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz eklenerek, karıştırılır. Portakalın yarısı üçgen şeklinde doğranır. Diğer yarısının suyu sıkılır.
Portakal suyu da turp otunun üzerine eklenir.
Turp otu üzerine ilave edilen malzemelerle iyice harmanlandıktan sonra üzerine üçgen şeklinde kesilmiş portakal, çöplerinden ayıklanmış suda bekletilmiş kuş üzümleri ve nar taneleri eklenir. Üzerine haşhaş tohumları gezdirilir.
İstenirse Ege tulumu ilave edilebilir. Kırmızı turp süslemesi salatanın anlamını güçlendirecektir.
Not: Turp otu sebze ve meyve bahçelerinde, tahıl tarlalarında, kırlarda, narenciye ağaçlarının arasında bolca yetişir. Karaciğer dostu otun, sonbahardan mayıs-haziran aylarına kadar salatasını, kavurmasını, ekşilemesini yiyebilirsiniz.
|