Muğla Valiliği
Hamuru için:
500 gr un
Su
Tuz
Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
İç malzemesi:
1/2 su bardağı kadar zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 kâse kavrulmuş ve ezilmiş ceviz, fıstık, susam.
Tercihe göre 1 tatlı kaşığı tarçın
Önce suyla şeker kaynatılır, tutmacın şerbeti hazırlanır, soğuması için bir kenara alınır. Şerbet kaynarken bir taraftan da un, tuz ve su ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
Hamur 12-13 bezeye ayrılarak açılır. Açılan yufkalar sacda alt üst etmek suretiyle kesilebilecek yumuşaklıkta az pişirildikten sonra ev makarnası gibi ensiz ve kısa şeritler halinde kıyılır, karıştırmaya elverişli bir kaba alınır.
Tereyağı, tavada eritilir ve zeytinyağıyla karıştırılarak kıyılan yufkaların üzerine kepçeyle dökülür. Şerbeti de dökülüp iyice karıştırıldıktan sonra tutmacın çerezleri eklenir.
Görüntüsü, tatlandırılmış erişte gibidir.
Servis ederken hafif ılık şekilde ve tercihe göre tarçın serpilerek ikram edilir.
Not: Tutmaç yufkadan yapılan geleneksel bir tatlı çeşididir. Dutmaç ve ekmek makarnası tatlısı da denir. Eskiden düğünlerde, mevlitlerde, asker uğurlamalarda yapılan bu tatlı, günümüzde belli günlerin tatlısı olarak gelenekteki yerini kaybetmiş olsa da evlerde hala yapılmaktadır.
|