Muğla Valiliği
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı höşmerim
2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı
Yarım adet kuru soğan
2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
1 litre su
Önce bir tencerede çorbanın suyu kaynamaya bırakılır. Su kaynarken bir tepsiye de un dökülüp üzerine su gezdirilir. Bu şekilde nemlendirilen undan, elle yuvarlamak suretiyle iri pirinç gibi taneler elde edilir. Elde edilen hamur taneleri, kaynamakta olan suyun içine atılır. Taneler haşlanırken, ayrı bir tavada çorbanın yağı, höşmerimi ısıtılır, küçük küçük doğranan soğanı, tozbiberi kavrulur. Hazırlanan bu sos malzemesi tuz ile birlikte çorbaya ilave edilir. Bir-iki taşım kaynadıktan sonra çorba ocaktan alınır.
Servisi, sıcak yapılır. Yerken üzerine turunç ekşisi sıkılır.
Not: Üfelemeç çorbası, ufalama ve üfeleme gibi isimlerle de adlandırılan geleneksel bir hamur çorbasıdır. Malzeme temini ve yapılışı kolaydır. Üfelemeç çorbasının, kalın açılarak küçük küçük kesilmiş yufkadan yapılan bir başka çeşidi daha vardır ki ona hamur çorbası veya dutmaç denir.
|