2 büyük kuzu döşü (bütün)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Harcı:
175 gr (1 su bardağı) nohut gece suda bırakılmış
100 gr (1/2 su bardağı) pirinç (yıkanıp, 30 dakika soğuk suda bırakılmış ve süzülmüş)
50 gr (1/2 su bardağı) badem kırığı
125 gr dana kıyması
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
250 gr (1+1/4 su bardağı) tavuk suyu
Harcı hazırlamak için, nohutları süzüp orta boy bir tencereye koyunuz. Üstlerini örtecek kadar su ekleyip, harlı ateşte suyu kaynatınız. Su kaynayınca ağır ateşte 1,5 saat, nohutlar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su katabilirsiniz) pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, nohutları süzerek bir kenara bırakınız.
Pirinci küçük bir tencereye koyup üstüne çıkacak kadar su ekleyerek orta ateşte, suyu kaynatınız. Kaynayınca 30 dakika, pirinçler suyu çekene kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip bir kenara bırakınız.
Büyük bir kasede nohut, pirinç, badem ve kıyma ile tuz ve biberin yarısını karıştırınız. Tavuk suyunu yavaş yavaş, sürekli karıştırarak ekleyiniz.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip ısıtınız. Hazırladığınız harcı etlerin üstüne döşeyip, her birini rulo yaparak iple bağlayınız. Etlerin üstünü, harç malzemesinden kalan 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı biberle ovup, bir fırçayla zeytinyağı sürünüz.
Döşleri, rosto tepsisinde fırına sürüp 1,5-2 saat, renkleri kızarıp bıçağın sivri ucu batırıldığında açık pembe su akana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp, içindeki suyu dökünüz. Etleri kalın dilimler halinde keserek servis ediniz.
Not: Ürdün usulü kuzu dolması, genellikle yanında herhangi bir patlıcan yemeği ile servis edilir.
|