1/2 su bardağı su
1 fiske vanilya esansı
45 gr (3 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
150 gr (1 1/4 su bardağı) un
2 yumurta
2 yumurtanm akı
2 su bardağı rafine yağ
Suyu büyük bir tencerede orta ateşte kaynatıp, vanilya esansı, tereyağı, limon kabuğu rendesi ve 2 çorba kaşığı şeker ekleyiniz. Sürekli karıştırarak yağ ve şeker eriyene kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, unu yavaş yavaş, tahta bir kaşıkla sürekli döverek, hamur tencerenin kenarlarından ayrılana kadar katınız.
Yumurtaları çabucak, teker teker ekleyip her birini iyice hamura yedirdikten sonra, tencereyi bir kenara bırakınız.
Yumurta aklarını, küçük bir kasede yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla kar haline getiriniz. Madeni bir kaşıkla, yumurta aklarını hamura katıp bir kenara bırakınız.
Derin bir tavanın üçte birini yağla doldurup, yağı orta ateşte 40 saniye, içine atılan küçük, bayat bir ekmek parçası kızarana kadar kızdırınız.
Yağa, 4 çorba kaşığı tepeleme hamur akıtıp 3 dakika, hamuru kabarık ve nar gibi olup yağın üstünde yüzmeye başlayana kadar kızartınız.
Delikli bir kepçeyle lokmaları çıkarıp, kağıt peçete üstünde yağlarını iyice süzdürünüz. Lokmaları ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, öteki lokmaları aynı biçimde kızartana kadar sıcak tutunuz.
Bütün lokmalar kızardıktan sonra, kalan şekeri üstlerine serperek servis ediniz.
Not: Vanilyalı lokmaları, sade olarak yada krem şantiyiyle servis edebileceğiniz gibi, ortadan ikiye bölüp, içlerine reçel de doldurabilirsiniz.
|